40 Yaş Sonrası Lazer Olur mu?

Sık karşılaşılan göz kusurlarının tedavisinde lazer yöntemi, hızlı iyileşme ve yüksek başarı oranı sunması nedeniyle hastalar tarafından düşünülen ilk yöntemler arasında gelmektedir. Çoğu zaman lazer göz ameliyatı ilk tercih olarak öne çıkarken, hastaların bu yönde ilk yaptıkları araştırma lazere uygun olup olmadıklarını araştırmak oluyor. Özellikle “40 yaş sonrası lazer olur mu?” sorusuyla çok sık karşılaşıyoruz. Bu blog içeriğimizde de sıkça merak edilen sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

40 Yaş Sonrası Lazer Olmak Mümkün mü? Tercih Edilmeli mi?

Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım ki aslında lazer tedavisi için bir yaş sınırından söz edemeyiz. Lazer göz ameliyatı, uygun olan hastalar için yaş sınırlarına takılmaksızın tercih edilebilir. Burada hastanın gözünün durumu önemli etken olarak karşımıza çıkar.

40 yaş konusuna geri dönecek olursak, 40’lı yaşların başından sonra yaşlanmaya bağlı olarak göz merceği esnekliğini kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak zaman içerisinde yakın görme sorunları oluşur. 40’lı yaşların üzerindeki hastalar için de lazer kararı verilirken hastanın durumu değerlendirilir.

40 Yaş Sonrası Lazer Olur mu

40 yaş üzerinde hasta hipermetrop ise, bu durumda lazer tedavisi değil de göz içi mercek tedavisi önerilir. Ama tabii ki şunu da belirtelim ki mercek her durumda her numara için faydalı olmayabilir. Burada doğru tedavi için uzman doktora başvurmak ve en uygun tedavi için doğru yöntemi belirlemek esastır.

Bunun dışında eğer hastada miyop varsa bu kez lazer tercihi yapılabilir. Eğer hasta okuma gözlüğü yani yakın gözlüğüne de veda etmek isterse, bu durumda monovision yöntemi tercih edilir.

40 Yaş Sonrası Lazer Olur mu

Monovision; LASIK tedavisi sırasında bir gözün hafif miyop bırakılması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde dominant olmayan göz düşük miyop halinde bırakılmak üzerine ayarlama yapılır. Böylece yakındaki nesnelerin de daha net görünmesi sağlanır. Dominant olan göz üzerinde ise yapılan ayarlama ile bu gözün uzaktaki nesneleri net olarak görmesi sağlanır.

Sonuç Olarak;

40 yaş sonrasında lazer tedavisi tercih edilebilir. Fakat yukarıda söz ettiğimiz gibi burada hastanın durumunun ne olduğu etkili olur. En doğru ve en net görüş için hastanın, alanında uzman olan bir göz doktoruna muayene olması gerekir. Doktorla beraber verilecek karar doğrultusunda en iyi tedavi yöntemi belirlenir. Bu karar mercekten yana da olabilir lazer tedavisinden yana da olabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar