Lipiflow Nedir? Kuru Göz Tedavisinde Neden Önemli?

Kuru göz tedavisi için farklı yaklaşımlar olduğunu biliyoruz. Gözyaşını destekleyecek damlalar, kullanılacak ilaçlar ve benzeri birçok tedavi yöntemi. Bu tedaviler bir tarafa, kuru göz sorununun temeline inen ve sorunu temelden çözmeye odaklanan farklı tedavi yöntemleri de bulunuyor. Lipiflow bu tedaviler arasında en popüler olanlarından biri. Diğer yöntemlerden farklı olarak Lipiflow tedavisinde, kuru göze neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Merak edenler için tedavinin detaylarına inelim ve nasıl bir sistemden söz ettiğimize daha derinden bakalım.

Kirpik Dibi Yağ Bezi ( Meibomian Bezleri) ve Kuru Göz İlişkisi

İşe en başından başlayacağız. Kuru gözün ana nedenlerinden biri olan meibomian bezlerinin tıkanıklığından söz edeceğiz. Bilindik adıyla kirpik dibi yağ bezleri, gözyaşının kalitesi için hayatı önem taşır. Alt ve üst göz kapaklarında bulunan yağ bezleri, gözyaşının kalitesini doğrudan etkileyen ve gözyaşı içerisinde bulunması gereken yağ tabakasının salgılanmasından sorumludur.

Sağlıklı bir gözde, gözyaşının içerisinde yer alan yağ tabakası, gözyaşının hızlı buharlaşmasını engeller ve gözün nemli kalmasını sağlar. Aksi durumda, gözyaşı çok hızlı bir şekilde buharlaşır ve bu da kuru göz sorununun ortaya çıkmasına neden olur.

Meibomian bezlerinin tıkanması durumunda, gerekli yağ salgılanamayacağı için kuru göz sendromunun gelişme ihtimali de bir hayli yükselir. İşte kuru göz sorununun büyük bir kısmı bu nedenden kaynaklanmaktadır. Lipiflow tedavisi de tıkanan kirpik dibi yağ bezlerinin hedef alındığı ve sorunun bir nevi köküne inildiği bir tedavidir.

Lipiflow Nedir

Lipiflow Nedir?

Lipiflow tedavisinde, gözlere yerleştirilen özel cihazlar ile alt ve üst göz kapaklarına hafif basınçlı sıcak kompres uygulanır. Termal titreşimle beraber tıkanık haldeki kirpik dibi yağ bezlerinin açılması sağlanır.

Tedavi non-invaziv bir tedavidir ve neredeyse göze temas edilmeden işlem tamamlanır. Yani operasyondan sonra uzun iyileşme süreleri ya da görüşün düzelmesi adına uzun bekleme sürelerine gerek kalmaz.

Uygulama ortalama 10-12 dakika süre ile devam eder ve hasta günlük yaşantısına kısa süre içerisinde geri dönüş yapar. Kirpik diplerinde yaşanan tıkanıklığın giderilmesiyle beraber çok kısa süreler içerisinde gözlerde rahatlama yaşandığını da görürüz.

Bu etkinin devam etmesi ve yeniden tıkanabilecek olan kirpik dibi yağ bezlerini temiz tutmak adına tedavi belli aralıklarla da tekrarlanır.

LipiFlow GIF

Sonuç Olarak;

Lipiflow tedavisi, kuru göze karşı kullanılan etkili ve FDA onaylı olan tedavi yöntemlerinden biridir. Sorunun köküne iniyor olması da kalıcı etkinin artmasını sağlamakta. Hastanın gözünün uygunluk durumu ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi alması için uzman doktoru ile iletişime geçmesi gerektiğini de hatırlatalım.

İlgili Yazılar:

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar