Akıllı Lens mi? Lazer mi?

Teknoloji gelişiyor ve bu gelişim her alanı etkilediği gibi göz tedavisinde kullanılan teknolojileri de etkiliyor. Günümüzde yaygın olarak yaşanan göz hastalıkları için tercih edilebilecek olan çok daha fazla seçenek var. Tabii ki bu durum bir avantaj olsa da zaman zaman hastalar için bir ikileme de neden olabiliyor. İşte sık yaşanan ikilemler arasında gösterebileceğimiz “Akıllı lens mi? Lazer mi?” tam da bu duruma örnek.

Bu yönde sizlerden de gelen birçok soru ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu blog içeriğimizde ise merak edilen sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Akıllı Lens mi? Lazer mi? Hangisi Hangi Durumda Tercih Edilir?

Bu sorunun cevabını vermek içi hastanın durumunu değerlendirmek gerekir. Karar verirken hastanın yaşı ve göz derecesi dikkate alınır ve en doğru seçenekte buna göre belirlenir.

40 yaşın üzerinde olan kişilerde, göz merceği yavaş yavaş esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu durumda da kişilerde yakını görememe sorunları gelişir. Bu nedenle akıllı mercek tercihi genelde yaşı daha ilerlemiş olan hastalar için yapılır.

Akıllı Lens mi Lazer miFakat bu demek değildir ki 40 yaş üzerindeki hastalara kesinlikle lazar olmaz. Bu hastalarda hipermetrop durumu varsa, evet lazeri eliyoruz. Fakat miyopi durumlarında yaşlı grupta sayabileceğimiz hastalar için de lazer uygulaması yapılabiliyor. Burada lazer yapılırken, monovision yöntemi ile özel ayarlamalar yapılıyor ve hastanın bir gözü yakını görebilecek şekilde ayarlanıyor.

Miyop, hipermetrop ve astigmatı olan genç hastalar için ise çoğunlukla lazer tedavisi tercih edilir. Bu şekilde hastalar için göz kusuru, lazer ile giderilir ve hasta hayat konforu bozulmadan sorunsuz bir görüşe kavuşmuş olur.

Sonuç Olarak;

“Akıllı Lens mi? Lazer mi?” sorusuna cevap verirken, yukarıda da açıkladığımız gibi tamamen hastanın durumunun değerlendirilmesi gerekir.

Uzman doktor tarafından yapılacak olan muayene sonrasında, hasta için en doğru tercihin hangisi olacağına karar verilir ve bu şekilde göz tedavi edilir. Tabii ki burada hastanın tercihlerinin ve isteklerinin de devreye girdiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bunlar doktor ile değerlendirilmeli ve uygulama ona göre yapılmalıdır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar