Şeker Hastalığı Gözü Etkiler mi?

Diyabet, bilinen adıyla şeker hastalığı hastanın genel sağlığını tehdit eden ve diğer organların işleyişine de olumsuz etki gösteren rahatsızlıklardan biridir. Şeker hastalığının etkilediği organlar arasında gözleri de gösterebiliriz. Bu blog içeriğimizde de şeker hastalığı gözü nasıl etkiler ve buna karşı neler yapılabilir sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Şeker Hastalığı Nedir?

Önce kısa bir bu hastalığı tanıyalım. Şeker hastalığı, vücuttaki şekerin düzenli kullanılmamasının sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan İnsülinin, pankreastan yeterli düzeyde salgılanmaması durumunda ortaya çıkan hastalık, dolaşım sistemi de dahil olmak üzere vücudun birçok organına ve işleyişine zarar verir.

Şeker Hastalığı Gözü Etkiler mi? Nasıl Etkiler?

Konumuza geri dönecek olursak şeker hastalığı gözü etkiler. Diyabet kaynaklı olarak gelişen göz rahatsızlıklarına diyabetik göz hastalığı ifadesini kullanırız ve bu alanda ek sık karşılaşılan sorun diyabetik retinopatidir.

Retinopatiyi açıklayarak başlayalım. Şeker hastalığı vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi gözdeki kan damarlarının da yapısını bozar. Yapısı bozulan kan damarlarında küçük boşluklar ya da baloncuk oluşumları gözlenmeye başlar.

Kan damalarında ortaya çıkan bu oluşumlar ve hasarlar, kanamalara neden olduğu gibi damarlardaki kanın sızması gibi sorunlara da neden olabilir. Zaman içerisinde gözdeki damarlarda damar tomurcukları oluşmaya başlar ve bu durumda da göz içi kanamalar meydana gelebilir. Göz içi kanamalar için herhangi bir zaman ya da süreç belirtmek mümkün değildir. Ne zaman kanama gelişeceğini ya da ne sıklıkla gelişeceğini bilemeyiz.

Sinsi olarak ilerleyen bir durum olduğu için şeker hastalarının düzenli olarak göz muayenesi de yaptırması gerekir. Muayene sırasında gözdeki damarların durumu kontrol edilir ve herhangi bir tahribat olup olmadığı anlaşılır.

Çok fazla belirti göstermeden ilerleyen retinopati, ilerleyen evrelerde görme kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi ve erken müdahale çok önemlidir.

diyabetik retinopati

Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir?

Erken aşamalarda tedavi için lazer yöntemine başvurulabilir. Lazer yöntemiyle damarlarda meydana gelen kanamalar durdurulur ve ödem oluşumlarının önüne geçilir. Ayrıca yine lazer yönteminin yeni damar oluşumlarının önüne geçilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanıldığını belirtelim.

Ancak ilerleyen aşamalarda lazer pek yeterli olmayabilir. Belli bölgelerde meydana gelen kanamalardan sonra retina için görüş kapandığı için lazer uygulanamaz ve cerrahi müdahale yoluna gidilir.

Diğer Etkileri de Unutmamak Gerekiyor

Şeker hastalığının göz üzerindeki tek etkisi diyabetik retinopatidir değildir. Bunun yanında glokom riskini arttırma, katarakt ihtimali arttırma gibi etkileri olduğunu da söylememiz gerekiyor.

Burada hastaların yapacağı en iyi şey ise şeker hastalığının erken döneminden itibaren hem tedavilerine dikkat etmek hem de düzenli olarak göz kontrollerini yaptırmak olacaktır. Yukarıda da söylediğimiz gibi bahsettiğimiz hastalıklar sinsi ilerleyebilir ve sonucunda körlük durumu bile oluşabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar