Alerji Kuru Göze Neden Olur mu?

Bahar aylarının gelişiyle beraber alerji dönemi de resmen başladı diyebiliriz. Bu dönemlerde özellikle göz sağlığını korumak ve alerjinin göz üzerindeki etkilerini en aza indirmek önemli. Alerjik bünyeye sahip hastalarımızdan da en çok bu yönde sorular aldığımızı söyleyebiliriz. Bu içeriğimizde de bize sık sık sorulan “Alerji kuru göze sebep olur mu?” sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız. Gelin kuru göz ile alerjik durumun nasıl bir ilişkisi olduğuna yakından bakalım.

Alerjinin Göz Kuruluğu Üzerindeki Etkisi

Öncelikle alerjik konjonktivit konusuna bir açıklık getirmemiz gerekiyor. Alerjik konjonktivit, göz alerjileri olarak da tanımlanabilir. Gözün, bir alerjene tepki vermesiyle ortaya çıkan durumda, gözler alerjen ile mücadele etmek adına histamin üreten bir madde üretir ve burada sonuç olarak kızarıklık, şişlik ve gözlerde kaşıntı durumu ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gözler aşırı sulanabilir ve yangı oluşabilir.

Şimdi gelelim kuru göz ile Alerjik konjonktivit arasındaki ilişki durumuna. Alerjik konjonktivit olan kişilerde gözlerde kaşıntı durumunun ortaya çıktığını görebiliriz. Bu durum kişinin gözlerini sürekli ovuşturma isteğinin ortaya çıkmasına neden olur. Gözleri ovuşturmak ise hem keratokonus gibi hastalıklara hem de kuru göz sorunlarına neden olabilir.

Diğer yandan alerjik konjonktivit etkisiyle beraber gözlerde aşırı sulanma yaşandığını görebiliriz. Bu durumda da gözyaşı kalitesi istenen seviyede olmayabilir. Gözyaşı kalitesinin düşmesi, göz yüzeyinin doğru ve yeterli nemlendirilememesine neden olur ve sonucunda da kuru göz durumu ortaya çıkabilir.

Alerji Kuru Göze Neden Olur mu

Sonuç Olarak

Bu iki nedenden çıkarım yaparak alerji kuru göze neden olur mu sorusunun cevabının “evet” olduğunu söyleyebiliriz. Olası alerji durumlarında, uzman bir doktora başvurmak ve gerekli rahatlatıcı ilaçları kullanarak önlem almak en iyisi olacaktır. Uzman bir doktor sizin için en doğru tedavi yöntemini belirleyecektir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar