Blefarit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapakları, gözleri korumak ve nemlendirmek konusunda çok önemli bir role sahiptir. Böyle düşündüğümüz zaman, göz kapaklarımızın sağlıklı olmasının, göz sağlığıyla da doğrudan ilişkili olduğunu düşünebiliriz. Fakat nasıl ki gözlerimizde çeşitli sağlık sorunları yaşayabiliyorsak, göz kapaklarında da sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İşte blefaritis göz kapaklarında karşımıza çıkan bir rahatsızlık olarak değerlendirebiliriz. Tabii ki bu kadar kısa bir tanımlama yapmak yetmeyecek. Gelin blefarit nedir ve neden ortaya çıkar bir bakalım.

Blefarit Nedir?

Blefarit, (halk arasında bilinen adıyla göz kapağı iltihabı) farklı bir çok etkene bağlı olarak gelişen göz kapağı iltihaplanmasıdır. Tipik olarak kirpiklerin büyüdüğü göz kapağı kenarlarını etkileyerek bu kısımlarda ortaya çıkar ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir.

Blefarit rahatsız edici olabilir ve göz kapaklarında kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca uzun süre devam etmesi durumunda, gözlerde ve göz kapaklarında daha ciddi sorunların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tedavi konusunda detaylardan söz edeceğiz ama önce gelin belirtilerden ve blefarit neden olur kısmından söz edelim.

Blefarit Neden Olur? Olası Nedenler

Kesin olarak nedenin belirlenmesi noktasında kesinlikle uzman bir doktora başvurmak gerektiğini belirtelim. Zira aşağıda da yer vereceğimiz gibi neden olarak bakacak olursak, birçok farklı nedenden söz edebiliriz.

  • Göz Kapaklarında Bulunan Yağ Bezlerindeki Tıkanıklıklar
  • Göz yaşının kalitesinin yeterince iyi olmaması durumunda göz kapaklarında birikimler oluşması
  • Dermatitlere bağlı olarak ortaya çıkan tıkanmalar
  • Bakteriyel enfeksiyon durumları

BlefaritBlefarit Belirtileri Neler?

  • Kırmızı ve şişmiş göz kapakları
  • Gözlerde kaşıntı veya yanma hissi
  • Kabuklu veya yağlı göz kapakları
  • Işığa karşı oluşan hassasiyet
  • Gözlerde kumlanma veya yabancı cisim hissi
  • Anormal kirpik büyümesi veya kaybı

Blefarit Tedavisi Nedir?

Göz kapağı iltihaplanması için kesin bir tedavi belirlemek adına mutlaka uzman hekime başvurmanız gerekiyor. Bu sayede neden ve bu nedene uygun olan tedavi belirlenebilir. Aşağıda sıralayacağımız tedaviler ise blefarit tedavisinde uygulanabilecek olan yöntemler arasında yer almakta.

Sıcak Kompres Uygulaması: Yağ bezlerinde tıkanmalar varsa ve buna bağlı olarak iltihaplanma gelişmişse, sıcak kompres uygulamalarıyla iltihaplanmanın hafifletilmesi ve yağ bezlerinin açılması sağlanabilir. Tabii ki burada tıkanıklığın durumunun ne olduğu da önemlidir.

Merhemler ve Damlalar: Hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda merhemler ve damlalar kullanılabilir. Bunu doktorun belirlemesi gerekir.

Anti-enflamatuar İlaç Kullanımı: İltihaplanmanın azaltılması noktasında yine doktorun önerdiği ilaçları kullanmak gerekebilir. Yine burada da kararı doktorun vermesi gerekir.

Göz Kapağının Temizlenmesi: Göz kapaklarında tıkanıklık varsa, bu tıkanıklıkları gidermek adına göz kapağı temizliği yapılabilir. IPL ya da Lipiflow gibi teknikler kullanılabilir.

Blefarit nedir, belirtileri neler ve nasıl tedavi edilir sorularına cevap vermeye çalıştık. Blogumuzda da sık sık tekrarladığımız gibi burada doktor muayenesinin önemi büyük. Neden ve bu nedene bağlı hazırlanacak tedavi için mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmayın.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar