En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları Nelerdir?

Gözler, çevreyi, hayatı kısacası dünyayı algılamak adına en önemli duyu organımızdır. Haliyle göz sağlığımızın ne kadar iyi olduğu, doğrudan hayat konforumuzu etkiler ve hatta hayata bakış açımızın değişmesine neden olur. Peki bu denli önemli olan bir duyu organımızda karşımıza nasıl hastalıklar çıkıyor? Bu blog içeriğimizde sorunun cevabı olacak en sık görülen göz rahatsızlıkları neler bunlara bakacağız.

En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları ve Özellikleri

Bahsedeceğimiz göz rahatsızlıkları çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bunu belirtelim ve hemen sık görülen göz kusurlarına geçelim.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Katarakt

Genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan rahatsızlıkta, göz merceği saydamlığını kaybederek matlaşıyor ve bu durumda görüş kapanıyor. Zaman içerisinde ilerleyen hastalığı tedavi etmek için göz cerrahisine başvuruluyor ve saydamlığını kaybetmiş olan mercek yerine yapay mercek yerleşimi yapılıyor.

en sık görülen göz rahatsızlıklarıAstigmatizma

Yaygın görme kusurlarından biri olan Astigmat, göz merceğinin düzensiz kavislenmesinden dolayı ortaya çıkan yaygın göz kusurlarından biridir. Mercek kısmında düzensiz bir şekilde kavislenme olması, ışığın doğru kırılamamasından dolayı retinada odaklanamamasına neden olur ve görüş bozuklukları yaşanır.

en sık görülen göz rahatsızlıkları

Miyop

Yine yaygın göz kusurları arasında olan miyop hastalığında, yakındaki nesneler net olarak görünebilirken, uzaktaki nesneler ise bulanık görülür. Uzağı görememe sorunu olarak da isimlendirildiğini biliyoruz. Bu hastalıkta da göz küresinin şekli, ışık ışınlarının yanlış kırılmasına neden olur ve görüntüler retina önünde odaklanır. Böylece uzaktaki nesneler daha bulanık olarak görüntülenir.

en sık görülen göz rahatsızlıkları

Hipermetropi

Miyop kusurunun tam tersi olarak görebileceğimiz bir kusurdur. Hipermetropide yakın nesnelerin görüntüsü net değildir. Burada da göze gelen ışınlar retinanın arkasına odaklanır ve haliyle miyop tersi olarak bu kez yakın görmede bulanık görüş sorunu ortaya çıkar. Uzak görüş ise normaldir.

Glokom

Gözdeki kırma kusurlarından farklı olarak glokom, yine yaygın bir şekilde karşımıza çıkan ancak sessiz ilerleyen göz hastalıklarındandır. Glokom yani göz tansiyonunda, göz içi basınç yükselir ve görme optik sinirine baskı uygulayarak zaman içerisinde sinir hasarının ortaya çıkmasına neden olur. Sinir hasarına bağlı olarak görme kaybına bile neden olabileceği için önemli bir göz rahatsızlığıdır. Genellikle sinsi ilerlediğinden, düzenli olarak göz muayenesi olmak glokom açısından oldukça önemlidir.

Gözlerimiz Neden Sulanır

Kuru Göz

En sık görülen göz rahatsızlıkları arasında yer alan kuru göz, günlük hayatta da konforu etkileyen durumlardan birisidir. Göz yaşının yeteri kadar kaliteli olmaması, yeteri miktarda olmaması, göz yaşı kanallarının çeşitli etkilere bağlı olarak tıkanması gibi durumlarda oluşur. Göz yüzeyi yeteri kadar nemli kalmadığı için gözde yanma, batma hissi ortaya çıkabilir ve gözde kızarık bir görüntü oluşabilir.

Konjonktivit

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da anılan konjonktivit, göz iltihabı olarak anılır. Gözün konjonktivanın adı verilen bölümünde meydana gelen enfeksiyon ya da göz alerjileri kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

yaşlandıkça gözde yaşanan değişimler

Sarı Nokta Hastalığı

Retinanın keskin görmeden sorumlu olan makula alanında yaşanan bu rahatsızlıkta, ışığı algılayan reseptör hücreleri bozulmaya uğrar. Bunun sonucunda da kişiler görme alanında kayıplar yaşamaya başlarlar. Bakılan alanda bulanık görüş ve karanlık görüş sorunları ortaya çıkmaya başlar.

En yaygın görülen göz rahatsızlıklarını bunlar olarak sıralayabiliriz. Tabii ki bunlar dışında da karşımıza çıkan birçok göz rahatsızlığı var. En doğrusu, kişinin görüşüyle alakalı bir sorun yaşadığında uzman doktora başvurması ve görüş bozukluğunun temelinde yatan sorunun tespit edilmesidir. Nedeni belirlemek ve bu nedene uygun en iyi tedaviyi seçmek, uzman hekimlere düşen bir görev olarak adlandırılabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar