Fakik Göz İçi Lens Komplikasyonları Nelerdir?

Görme bozukluğu yaşayan hastalarda, popüler olarak tercih edilen birçok farklı tedavi yöntemi var. Kırma kusurları için tercih edilen lazer göz ameliyatı da bu tedavi yöntemleri arasında en popüler olanlarından biri. Fakat her durumda lazer göz ameliyatı yapılamayabilir. Hasta yine de gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulmak istiyorsa, bu kez bir başka popüler tedavi olan fakik göz içi mercek uygulaması devreye girer.

Lazer kadar popüler olan fakik göz içi lens cerrahisi genel olarak güvenlik ve kalıcı sonuçlar veren tedavilerden biri denebilir. Fakat tabii ki bir cerrahi müdahaleden söz ediyoruz ve hastalar çeşitli komplikasyonlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu yazımızda da karşılaşabileceğiniz komplikasyonlardan söz edeceğiz.

Fakik Göz İçi Lens Sonrası Hangi Komplikasyonlar Ortaya Çıkar?

Başta da belirttiğimiz gibi Fakik işlemi, güvenli ve etkili bir işlemdir. Bahsedeceğimiz komplikasyonların görülme sıklığı ya da çok düşüktür ya da bu komplikasyonlar geçicidir. Bu uyarıyı da yaptıktan sonra geçelim, yaşanabilecek olan komplikasyonların neler olduğu kısmına.

Ortaya Çıkabilecek Olası Komplikasyonlar

Glokom: Nadir olsa da bazı durumlarda fakik implantasyonu, optik sinire zarar verebilecek göz içi basınç artışı anlamına gelen glokom riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle operasyon sonrasında yapılacak olan kontroller bir hayli önemlidir. Göz içi basıncının düzenli olarak izlenmesi, böyle bir durum gelişmesi durumunda erken bir şekilde müdahale yapılmasını sağlar.

Katarakt Oluşumu: Aslında bunu doğrudan bir komplikasyon olarak da görmemek gerekir. Fakik, katarakt oluşumunu engellemez. Kişinin kendi merceği zaman içerisinde bulanıklaşarak, katarakt oluşumunu ortaya çıkabilir. Bu durumda önce fakik lensinin alınması ardından katarakt ameliyatının yapılması gerekir.

Haleler ya da Parlamalar: Fakik sonrasında, özellikle düşük ışık altında bazı hastalarda haleler ve parlamalar gibi göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Rahatsız edici bir durum olsa da çoğu zaman kendiliğinden düzelir.

Beklenenden Fazla Endotel Hücre Hasarı: Fakik implantasyon süreci ve fakik varlığı, endotel hücrelerinde beklenenden daha fazla kayıp yaşanmasına neden olabilir. Burada kişinin değerleri ve ameliyat sonrası için düzenli kontrollerin yapılması önemlidir.

Enfeksiyon ya da Ödem: Çok nadir olsa da ameliyat sonrası süreçte kişinin gözünde, enfeksiyon gelişebilir ya da ödem oluşabilir. Burada doktorun önerdiği rutin içerisinde kontrollere gitmek ve belirlenen ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir.

fakik göz içi lens komplikasyonları

Baştan da söylediğimiz gibi fakik göz içi lens komplikasyonları çoğu durumda beklenmeyen etkilerdir. Fakik, diğer birçok güncel tedavide olduğu gibi güvenli ve etkilidir. Fakat yine de yukarıdaki etkiler görüldüğü zaman doktorunuza mutlaka başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar