Femtosaniye Lazer Nedir?

Günümüzde göz hastalıklarının tedavilerinde kullanılan çok çeşitli yöntemler var. Özellikle bu alanda teknolojinin de direkt etkisini görebiliyoruz. Femtosaniye lazer yöntemi de teknolojinin sektöre kazandırdığı büyük artılardan biri. Refraktif cerrahide ve katarakt cerrahisinde kullanılan yöntem, hem operasyonun başarı oranını yükseltiyor hem de iyileşme sürecinin hızlı gerçekleşmesini sağlıyor. Peki nedir bu femtosaniye lazer? Hangi tedavilerde ve ne için kullanılıyor?

Femtosaniye Lazer Nedir?

Lazer ameliyatlarında başarı seviyesini ve güvenliği üst seviyeye taşıyan femtosaniye lazer, bıçaksız lazer olarak da isimlendirilir. Aslında yöntem, lazer ameliyatları sırasında oluşturulan flap ile alakalı.

Bıçaklı ameliyatlarda, bıçak yardımıyla oluşturulan bir flap ile kapakçık kaldırılır. Fakat bıçak kullanılmasının bazı riskleri var. Kapakçığın kopması, çok ya da az kesilmesi ve düzensiz kesiler oluşturulması gibi sorunlar ile karşı karşıya kalınabiliyor.

İşte femtosaniye lazer yöntemi, tüm bunların önüne geçiyor. Bıçak yerine artık femtoLASIK cihazları ile kapakçık kaldırma işlemi yapılıyor ve bıçağın oluşturduğu riskler de ortadan kaldırılmış oluyor.

Hastanın gözünde bıçak kullanılmadan daha ince bir kesi oluşturulması sağlanıyor. Böylece çok daha küçük bir kesi oluşturulabildiği gibi çok daha düzenli bir kesi de elde edilmiş oluyor.

Femtosecond Laser

Femtosaniye Lazerin Sağladığı Avantajlar Neler?

Ne olduğundan söz ettiğimize göre bu yöntemle, klasik bıçaklı lazer operasyonlarından farklı olarak nasıl avantajlar sunulduğundan da söz edelim. Avantajları hemen aşağı madde madde sıralayacağız.

  • Bıçak kullanılmadan oluşturulan kesi, daha hassas bir düzeyde ayarlanabiliyor.
  • Bıçaklı operasyonlara göre hata payı çok daha düşük oluyor.
  • Operasyonun başarısının artması sağlanıyor.
  • Ameliyat sonrasında iyileşme süresi çok daha kısa oluyor.
  • Beklenmedik risklerin ve komplikasyonların en aza indirilmesi sağlanıyor.
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar