Genç Yaşta Katarakt Neden Olur?

Katarakt, genelde yaşlılık hastalığı olarak bilinir ve tanımlamaları da buna göre yapılır. Yaşlandıkça göz merceği esnekliğini yitirmeye, daha koyu bir hale gelmeye ve şeffaflığını kaybetmeye başlar. Saydamlığını kaybeden mercek, net görüşü de engeller ve katarakt durumu ortaya çıkar. Genelde yaşlanma etkisiyle ortaya çıkan bu hastalık, haliyle yaşlılık hastalığı olarak tanımlanır. Fakat aslında durum bu değil. Daha nadir olsa da genç yaşta katarakt durumu da ortaya çıkabiliyor. Bu blogumuzda da “Genç yaşta katarakt neden olur?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Genç Yaşta Katarakt Oluşmasının Nedenleri

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki katarakt gençlik döneminde nadiren yaşanan bir durumdur. Başta da belirttiğimiz gibi doğal süreçte daha çok yaşlılarda bu hastalığın ortaya çıktığını görürüz. Nedenlere gelecek olursak aşağıda sayacağımız maddeleri nedenler olarak sıralayabiliriz.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genetik Etkiler

Kalıtsal yatkınlık, kataraktın erken dönemde gelişmesinin en büyük nedenleri arasında gösterilebilir. Kalıtsal olarak yatkın hastalarda doğuştan ya da bebeklik döneminde bile katarakt gelişimi ortaya çıkabilir.

Yaşanan Hastalıklar

Kişilerin geçirdikleri hastalıklarda yine genç yaşta katarakt gelişimine neden olabilir. Diyabet, tüberküloz ya da hipertansiyon gibi rahatsızlıklar da gözde erken evrede katarakt gelişimine neden olabilmekte.

Kullanılan İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar, göz lensinin bulanmasına neden olduğu gibi katarakt oluşumunu da tetikleyebilir. Özellikle uzun süreli ilaç kullanımlarında daha yoğun bir etkinin ortaya çıktığını görebiliriz.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı, vücudun diğer tüm sistemlerine zarar verdiği gibi gözlere de zarar verir. Gözdeki lensin zarar görmesine neden olabilen sigara ve alkol tüketimi, haliyle genç yaşta kataraktın ortaya çıkmasına da neden verebilir.

Zararlı Işınlara Sürekli Maruz Kalma

UV ışınlara ve benzeri zararlı ışınlara uzun süre maruz kalınması durumunda, göz merceğinin yapısında bozulmalar meydana gelebilir ve bu durumda erken yaşta katarakt oluşumu ortaya çıkabilir.

Travmatik Olaylardan Sonra Ortaya Çıkan Oluşum

Göze gelen direkt darbeler, göz merceğinde fiziksel etkilere bağlı olarak oluşabilecek travmatik olaylarda merceğin hasar görmesine ve buna bağlı olarak katarakt gelişiminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tüm bu nedenler ve benzeri nedenlerden dolayı nadir bir durum da olsa genç yaşta katarakt hastalığıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Genç yaşta ya da ilerleyen dönemde gelişen katarakt için tedavinin ise ortak olduğunu söyleyebiliriz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar