Göz Batması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gözümün içinde bir şey yok ama batıyor. Evet bu ifade size bir yerden tanıdık gelmiş olabilir. Zira göz batması şikayeti, sık sık karşılaşılan ve yaşam konforunu etkileyen durumlar arasında. Haliyle bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, sorunun neden kaynaklandığını araştırdıkları gibi, bu sıkıntıdan nasıl kurtulabileceklerini de araştırıyor. Bu blogumuzda da göz batması neden olur ve nasıl tedavi edilebilir sorularına cevap vererek, yanıtları bulmanızı sağlayacağız.

Göz Batması Nedir?

Göz batması, kişinin görüş konforunu olumsuz yönde etkileyen, yanma ve acı hissinin ortaya çıkmasına neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Genelde geçici bir sorun olarak değerlendirilse de sürekli devam ettiği durumlarda, daha ciddi göz rahatsızlıklarının belirtilerinden birini işaret ediyor olabilir.  Genel olarak göz yüzeyinde yer alan sinir uçlarının veya doğrudan göz kapağının uyarılmasıyla ortaya çıkan durum, yoğun şekilde rahatsızlık hissinin oluşumuna da neden olur.

Sorunun kesin olarak nedenini bulmak adına uzman doktor görüşünün önemli olduğunu belirtmekle beraber, birçok neden olabileceğinin de altını çizelim. En çok karşılaşılan nedenleri de hemen aşağıda başlıklar halinde değerlendireceğiz.

Göz Batması

Göz Batması Neden Olur? En Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Yabancı Cisim Teması

En sık karşılaşılan nedenlerden birisidir. Gözün içerisine giren toz taneleri ya da benzer yabancı cisimler, gözde batma hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Gözün temizlenmesi sonrasında, batma hissinin ortadan kalkması beklenir. Günlük hayatta çok sık karşılaştığımız durumlardan biri diyebiliriz.

Göz Kuruluğu

Gözde batma hissinin oluşmasının en büyük nedenlerden birisidir. Göz yaşı gözlerimiz için büyük bir öneme sahiptir. Yeteri kadar göz yaşının üretilmediği durumlarda ya da üretilen göz yaşının kalitesinin istenen düzeyde olmaması durumunda göz kuruyabilir. Göz kuruluğu sorunu, gözde batma hissinin oluşmasına neden olacaktır. Göz kuruluğu devam ettiği sürece, batma hissinin de devam ettiğini görebilirsiniz. Bu noktada tedavi için önce göz kuruluğunun ortadan kaldırılması gerekir.

Kontakt Lens Kullanımı

Kontakt lens kullanımında, lenslerin zamanında değiştirilmesine ve hijyeninin de yeterli seviyede olmasına dikkat etmek gerekir. Lenslerin yanlış kullanılması durumunda ya da hijyen seviyesine dikkat edilmemesi durumunda, lens kaynaklı olarak gözlerde batma hissinin ortaya çıktığını görebiliriz.

Blefarit ( Göz Kapağı İltihaplanması)

Göz kapağının kenar kısımlarında kirpiklerimiz bulunur ve haliyle bu kısımlarda kirpik kökleri yer alır. Blefarit rahatsızlığı, çeşitli nedenlerle bu kirpik köklerinin iltihaplanması durumudur. Bakteriyel enfeksiyonlardan, köklerdeki tıkanıklığa kadar birçok nedeni olan blefarit, nedeni araştırılması ve ona göre tedavi uygulanması gereken göz rahatsızlıklarından biridir. Hastalar blefarite bağlı olarak gözlerinde batma hissedebilirler.

Alerjiye Bağlı Nedenler

Mevsimsel, polen alerjisi ya da hayvanlara karşı alerji. Neden ne olursa olsun göz alerjisine sahip olan kişilerde de alerjinin etkisiyle beraber gözde batma hissi ortaya çıkabilir.

Konjonktivit ve Keratit

Konjoktivit, gözdeki saydam tabakada oluşan iltihaplanmadır. Keratit ise korneanın iltihaplanmasıdır. Her iki rahatsızlıkların da çeşitli nedenleri olabileceği gibi, her iki rahatsızlık için de gözde batma oluşmasını belirti olarak gösterebiliriz.

Glokom (Göz Tansiyonu)

Halk arasında daha çok göz tansiyonu olarak bilinen Glokom için de dikkat çeken sonuçlardan birisi gözde batma hissinin oluşmasıdır. Glokomda, göz içi basıncı artar ve bunun sonucunda da optik görme siniri zarar görür. Kontrol edilmediği durumlarda sinir hasarından dolayı görme kayıplarına kadar neden olabilen Glokom, bahsettiğimiz gibi gözde batma hissi gibi belirtileri de ortaya çıkarabilir.

Gözde batma neden olur sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Tabii ki nedenleri sıraladığımız zaman listenin daha da uzaması mümkün. Burada kişinin, gerçek nedenin belirlenmesi adına uzman bir doktora başvurması gerektiğini belirtelim. Dilerseniz şimdi de bu rahatsızlıktan şikayet edenler için göz batmasına ne iyi gelir ya da önerilerimiz neler bunlara bakalım.

Göz Batması

Göz Batmasına Ne İyi Gelir?

Tekrar hatırlatmakta yarar var. Yukarıda birçok nedenden söz ettik. Bu nedenlerden hangisi ya da hangileri sizle alakalı, bunu ancak uzman bir doktorun muayenesi sonrasında öğrenebilirsiniz. Buna karşın aşağıda sayacağımız önlemler de gözde batma hissinin azalmasına, gözlerinizin biraz daha rahatlamasına yardımcı olabilir.

Lens Kullanımı Sırasında Dikkatli Olmak

Yukarıda lenslerin doğru kullanılmadığı durumlarda gözde batma sorunlarının oluşabileceğinden söz ettik. Eğer lens kullanıyorsanız, bu noktada bir hayli dikkatli olmalısınız. Lenslerin temizliğine önem vermeli, belirtilen süreler içerisinde lenslerini değiştirmeli ve zaman zaman gözlerinizi dinlendirmelisiniz.

Kirpik Dibi Temizliğine ve Göz Temizliğine Özen Göstermek

Gözlerinizin ve kirpik diplerinizin temizliği de önem vermeniz gereken konular arasında yer alır. Özellikle kirpik dibi temizliğine özen göstermeniz, kirpik dibi iltihaplanmasının önüne geçilmesi konusunda etkili olacaktır. Haliyle bu gibi nedenlere bağlı olan batma hissinden de kurtulmuş olursunuz.

Göz Damlaları Kullanmak

Özellikle göz kuruluğunuz varsa, doktorunuzun size önereceği göz damlalarını kullanmak da yine gözde batma hissini ortadan kaldırma konusunda yardımcı olacaktır. Burada doktorunuzun önerilerinin çok önemli olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Gözleri Dinlendirmek

Bazen uzun süre ekrana bakmanın oluşturacağı dijital yorgunluk, gözde batma ve acı hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak adına belli süreler içerisinde gözleri dinlendirmeniz, batma hissinin azalmasına yardımcı olacağı gibi göz sağlığınızı korumada da etkili olacaktır.

Peki Ne Zaman Doktora Başvurmam Gerekir?

Giriş kısmında “gözümün içinde bir şey yok ama batıyor” ifadesini kullanmıştık. Blog içeriğimizde bu ifadeyi açtığımızı düşünüyorum. Yazımızda da görebileceğiniz gibi batma hissinin tek nedeni, göze fiziksel bir şey kaçması ya da fiziksel bir etki olması değil.

Böyle düşünecek olursak, eğer sorun süreklilik arz ediyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerektiğini belirtelim. Görme hissinin azalması, batmanın süreklilik haline gelmesi, gözlerin kızarması ve batma hissinin şiddetlenmesi gibi durumlarda mutlaka uzman doktorunuzun desteğini alın.

Sorunun muayene sonrası tespit edilmesi ve buna göre de tedavi uygulanması gerekebilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar