Göz Kuruluğuna Karşı IPL Tedavisi Nedir?

Göz kuruluğu, hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilen ve görüş kalitesini etkilediği gibi kişinin yaşam kalitesini de etkileyen sorunlardan biri. Oluşturduğu rahatsızlık hissi, görüş üzerindeki olumsuz etkisi derken gündelik hayatta size ek bir zorluk oluşturan göz kuruluğuna karşı yeni tedaviler de gelişmeye devam ediyor. İşte IPL tedavisi de bunlardan biri. Çoğu zaman LipiFlow ile beraber de uygulanan IPL tedavisi nedir? Kuru göze karşı nasıl bir avantaj sağlıyor? Bakalım.

IPL Tedavisi Nedir?

Açılımıyla “İntense Pulse Light” olarak bilinen IPL tedavisi, 1990’lı yıllarda ilk olarak dermatologlar tarafından kullanılmış bir yoğun ışık tedavisidir.

Cilt hastalıklarında kullanılan ve sonuçları olumlu değerlendirilen tedavi, göz hekimleri tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

IPL 2

Tedavi Nasıl Uygulanır?

IPL tedavisinde, önce göze özel koruyucu gözlükler takılır. Sonrasında ise kuvvetli ışık dalgalarından yararlanılarak, göz çevresindeki meibomian bezlerinin tıkanıklarının yumuşaması ve açılması sağlanır. Böylece gözyaşı için gerekli olan yağ salgısının sorunsuz bir şekilde yapılması ve göz yaşının erken buharlaşmasının önüne geçilmesi sağlanmış olur.

IPL

Ne Gibi Bir Fayda Sağlar?

  • Meibomian Bezlerinin Fonksiyonunu İyileştirme: IPL tedavisi, göz kapaklarındaki meibomian bezlerini uyararak yağ (meibum) üretimini artırır. Bu yağ, gözyaşı filminin lipid tabakasını oluşturur ve göz yüzeyindeki buharlaşmayı azaltır.
  • Enflamasyonu Azaltma: IPL, kan damarlarını daraltarak ve inflamatuar sitokinlerin salınımını azaltarak göz çevresindeki iltihabı azaltabilir.
  • Demodeks Akarlarını Azaltma: IPL tedavisi, göz kapaklarında bulunan ve göz kuruluğuna katkıda bulunabilen Demodeks akarlarının sayısını azaltabilir.

Sonuç olarak göz kuruluğu hastalığında en önemli nedenlerden biri olan kirpik dibi salgı bezleri tıkanıklığı giderilmiş olur. Tedavinin doktorunuzun belirttiği ölçülerde ve zaman aralıklarında yeniden uygulanması gerekebilir. Bunun için uzman bir doktor görüşüne başvurmanız önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar