Gözlerimiz Neden Sulanır? Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Kırma kusurları olarak bildiğimiz yaygın göz hastalıkları bir yana göz sağlığını tehdit eden farklı durumlar da vardır. Günlük konforunuzu ve görüş kalitenizi etkileyen bu sorunlardan birisi de gözlerin çok sık bir şekilde sulanmasıdır. Bahsettiğimiz sıkıntıyı yaşayan hastalarımızın en çok merak ettikleri soru ise “Gözlerim neden sulanıyor?” sorusu. Bu bir hastalık mı? Kişinin ne zaman doktora başvurması gerekir? Gelin sorulara yanıtlarımıza bakalım.

Gözlerimiz Neden Sulanır?

Bu soruya cevap vermek için öncelikle gözyaşının ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlamamız gerekecek. Gözyaşı, gözümüzün sağlığı için büyük önem taşıyan, gözleri yağlı tutmanın yanında yabancı parçacıklara ve toza karşı bir temizleme görevi gören bir sıvıdır.

Göz kapaklarımızda yer alan salgı bezleri tarafından üretilen gözyaşı, gözlerinizi her kırptığınız zaman yayılır ve bu şekilde gözün nemli kalmasını da sağlar.

Burada yine salgı bezleri gözyaşının hemen buharlaşmasını engelleyecek olan yağları üretir ve böylece gözler hem nemli hem de sağlıklı kalmış olur.

Gözlerimiz Neden SulanırPeki Göz Sulanmasıyla Gözyaşının Nasıl Bir İlişkisi Var?

“Gözlerim neden sulanıyor?” sorusunun genellikle cevabı kuru göz sendromudur. Kuru göz sendromunda üretilen gözyaşının kalitesi yeterli değildir. Gözyaşında doğru miktarda su, tuz ve yağ bulunmadığı için yani gözyaşınız yeteri kadar kaliteli olmadığı için doğal döngü zarar görür.

Gözyaşının hızlı buharlaşması ve kalitesinin de kötü olması nedeniyle gözlerinizde aşırı kuruma meydana gelebilir ve kuru göz sendromu ortaya çıkmış olur. Burada oluşan tahriş gözyaşı kanallarından dışarı akan gözyaşı miktarının artmasına, yani aşırı gözyaşı üretimine neden olabilir.

Tam tersi bir durum gibi gözükse de kuru göz sendromu sulu göz durumunun ortaya çıkmasının ana nedeni arasında gösterilebilir. Bu durum genelde sürekli olarak sulu göz sorununun yaşanmasına neden olacağı için etki uzun süreli devam edebilir. Bir de sulu göz etkisinin daha kısa süreli ortaya çıktığı bazı durumlar var. Bu durumlardan da hemen aşağıda bahsedeceğiz.

Göz Sulanmasına Neden Olabilecek Olan Diğer Etkenler

  • Alerjik durumlar ve sinüs sorunları
  • Enjeksiyon durumu
  • Duman ve parlak ışık gibi çevresel olarak etki edebilecek olan faktörler
  • Dijital göz yorgunluğu
  • Doğrudan gelen güneş ışığı ya da rüzgar gibi çevresel etkiler
  • Göz kapağı iltihaplanması durumları
  • Gözde yabancı bir cisim teması
  • Gözyaşı kanallarında yaşanan tıkanma gibi sorunlar

Gozlerimiz Neden Sulanir 1 1Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Gözde sulanma neden olur sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Ne zaman doktora başvurulması gerektiği konusuna gelecek olursak, burada sorunu yaşayan hastanın durumunun önemli olduğunu söylemek lazım.

Göz sulanması anlık bir nedene bağlıysa zaten uzun vadeli bir rahatsızlık duymazsınız. Fakat sulanma şikayeti sürekli oluyorsa ve aşağıda saydığımız belirtiler de bunlar ekleniyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gerekiyor.

Sulanma ile Beraber Ortaya Çıkabilecek Şikayetler

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Görüşte bozulmalar
  • Gözde yaralanma ya da tahriş durumunun ortaya çıkması
  • Yanma ve batma hissinin oluşması
  • Gözde şişlik ve ağrının da oluşması

Bu ve buna bağlı belirtiler de varsa, zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanız önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar