Gözü Kaşımak Keratokonusu Etkiler mi?

Göz sağlığı, insan yaşamında önemli bir yer tutar ve hayat konforu açısından bakıldığı zaman bir hayli önem verilmesi gereken bir konudur. Karşılaşılabilecek bazı göz rahatsızlıkları da doğrudan görüşü etkileyerek kişinin hayat konforunu doğrudan olumsuz etkiler. Bunlardan biri de keratokonus hastalığıdır. Keratokonus, korneanın (gözün saydam ön tabakası) incelmesi ve kubbemsi bir şekil almasıyla karakterize olan bir göz hastalığı.  Gözün normalde düzgün bir şekle sahip olması gerekirken, keratokonus geliştiğinde kornea konik bir yapıya dönüşür ve sivrileşir. Bu durum, görme bozukluklarına ve hatta körlüğe neden olabilir. Haliyle kişinin hayatını da değiştirebilecek bir hastalıktır.

Bu derece önemli bir rahatsızlık olması, keratokonus hakkında merak edilen birçok detay ortaya çıkarmakta. İşte gözü ovalamak ya da kaşımak konusu, bu hastalıkla ilgili olarak en çok merak edilen noktalardan biri. Zira sanılanın aksine aslında gözü ovalamak ya da kaşımak ile keratokonus gelişimi arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Gözü Kaşımak Keratokonusa Neden Olabilir mi? 

Gözü kaşıma isteği, genellikle kaşıntı veya rahatsızlık hissi nedeniyle ortaya çıkar. Kaşınma kişiye anlık olarak bir rahatlama gelmesini sağlar. Fakat aslında gözü kaşımak, oldukça zararlı bir eylemdir. Gözü ovalamak ya da kaşımak, kornea üzerindeki baskıyı artırarak incelmesine ve şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu da Keratokonusun ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Keratokonus’un ilerlemesi, gözde belirgin bir şekil değişikliğiyle sonuçlanabilir. Korneanın kavislenmesi arttıkça, astigmatizma ve miyopi gibi görme bozuklukları daha belirgin hale gelir. Gözün optik düzgünlüğü bozulduğu için, gözlük veya kontakt lens gibi düzeltici araçlarla net görüş elde etmek daha zor hale gelir. Ayrıca ilerleyici Keratokonus, ileri aşamalarda kornea yaralanmalarına ve görsel kayba yol açabilir.

keratokonus

Gözü kaşımak, Keratokonus’un ilerlemesine katkıda bulunabileceği gibi, mevcut durumun yönetimini de zorlaştırabilir. Kaşıma, kornea üzerinde tahrişe ve enfeksiyon riskine yol açabilir. Bu da Keratokonus’un komplikasyon riskini artırabilir. Bu nedenle, Keratokonus teşhisi konmuş bireylerin gözlerini kaşımaktan kaçınmaları önemlidir.

Aslında bakarsanız sadece keratokonus için değil, genel anlamda gözü kaşıma eyleminin göze zarar verebileceğini söyleyebiliriz. Zira yukarıda söylediğimiz gibi kaşıma eyleme sırasında göze zarar verilebilir ve göze baskı artar. Bu da göz rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında etkili olur.

keratokonus hastalığı için kornea nakli

Sonuç Olarak,

Gözü kaşımak gibi alışkanlıkların, Keratokonus gibi göz hastalıklarının ilerlemesine ve yönetimine etkisi olabilir. Bu nedenle, göz sağlığını korumak ve göz rahatsızlıklarının ilerlemesini engellemek için gözlerinize gereken özeni göstermek önemlidir. Gözlerde herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde, bir göz doktoruna danışmak ve uygun tedaviyi almak hayati önem taşır. Unutmayın ki, göz sağlığına verilen özen, yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar