Gözyaşımızı Daha Kaliteli Hale Getirmek için Neler Yapılabilir?

Gözyaşımızın kalitesi, sanılanın aksine göz sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Yeteri miktarda gözyaşının üretilmemesi ya da üretilen gözyaşının yeteri kalitede olmaması, kuru göz durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Hatta kuru göz için en önemli nedenlerden biri olduğunu da söyleyebiliriz. Daha derinlemesine baktığımız zaman, dolaylı yoldan kuru gözün keratokonus gibi hastalıklara da neden olduğunu söyleyebiliriz. Peki göz sağlığımız için bu denli önemli olan gözyaşımızı nasıl daha kaliteli hale getirebiliriz? Bunun için hangi önerilerden söz edebiliriz? Bakalım.

Göz Yaşımızı Daha Kaliteli Hale Getirmek Adına Yapabileceklerimiz

Göz Hijyenine Önem Vermek

Gözyaşı sağlığını korumak için atılması gereken ilk adım, göz kapaklarımızın bakımına ve hijyenine özen göstermek olacaktır. Göz kapaklarında meibomian bezleri bulunur ve bu bezler, gözyaşındaki yağ tabakasını oluşturan salgılardan sorumludur.

Bu bezlerde oluşan tıkanıklıklar ise gerekli olan yağ tabakasının salgılanmasını engeller ve haliyle gözyaşı kalitesi istenen seviyeye ulaşamaz. Bu durumun önüne geçmek için düzenli olarak kirpik dibi bakımı yaptırmak gerekir. Yine tıkanıklık durumlarında da LipiFlow gibi son teknoloji tedavi çözümlerinden faydalanarak tıkanıklık durumlarının önüne geçilebilir.

Sağlıklı Beslenmeyi Bir Düzen Haline Getirmek

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, tüm vücut işleyişi için önemli olduğu gibi gözyaşı için de önemlidir. Dengeli ve yeterli beslenerek gözyaşınızın kalitesinin korunmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle omega-3 açısından zengin besinlerin tercih edilmesi faydalı olabilir.

gözyaşı kalitemizi korumak

Vücudun İhtiyacı Kadar Su Tüketmek

Su dengesini korumak, tıpkı sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Yeterli miktarda su tüketilmesi, yeterli miktarda gözyaşı üretilmesi ve gözyaşının kalitesinin korunması noktasında etkin olacaktır.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzaklaşmak

Sigara içmek ya da aşırı miktarda alkol tüketmek, gözyaşı kalitesinin azalmasında etkin olan nedenler arasında gösterilebilir. Göz sağlığını da bozan bu tip alışkanlıklarınız varsa, en yakın zamanda kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmanın göz sağlığınız için etkili sonuçlar vereceğini hatırlatalım.

Sonuç Olarak gözyaşı kalitemizi korumak ve kuru göz gibi hastalıkların önüne geçmek için düzenli ve sağlıklı bir yaşam önemlidir. Aynı şekilde bakım ve hijyenin de öneminin büyük olduğunu söylemek lazım.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar