Kalıcı Göz içi Lens nedir? Değiştirilebilir mi?

Sık rastlanan göz kusurlarında, gözlük ve geçici lenslere veda etmenize izin veren farklı tedaviler var. Lazer göz ameliyatı bir yana, burada tercih edilen tedavilerden birisi de kalıcı göz içi lensler. Basit bir operasyon ile göz içine yerleştirilen lensler, birçok durumda tercih edilebilir olsa da hastaların bu konuda soru işareti yaşadıkları kısımlar da var. Gelin, “kalıcı göz içi lens nedir?”, “Kalıcı göz içi lens değiştirilebilir mi?” gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını verelim.

Kalıcı Göz içi Lens Nedir?

Göz içi lensler (GİL) tipik olarak kalıcı implantlar olarak kabul edilir. Bir GİL cerrahi olarak göze implante edildiğinde, katarakt ameliyatı veya refraktif lens değişimi sırasında çıkarılan veya değiştirilen doğal lensin rolünü üstlenerek göz anatomisinin kalıcı bir parçası haline gelir.

Monofokal, multifokal, torik veya diğer özel tipler olsun, belirli bir GİL tipinin implantasyon kararı hastanın görsel ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre verilir. GİL’ler görme düzeltmesi için uzun vadeli bir çözüm sağlamak üzere tasarlanmış olsa da değiştirilebilecekleri veya değiştirilebilecekleri durumlar vardır. Bu durumlar üzerine daha detaylı olarak konuşalım.

Akıllı Lens Fiyatları

Kalıcı Göz içi Lens Değiştirilebilir mi?

İlk Senaryo: Bazı durumlarda, bireyler ilk GİL implantlarıyla ilgili çıkık veya komplikasyonlar gibi sorunlar yaşayabilir. Bu gibi durumlarda, GİL değişimi veya replasman ameliyatı düşünülebilir.

İkinci Senaryo – Arka Kapsül Opasifikasyonu (PCO): Zamanla, arka kapsül opasifikasyonu (PCO) olarak bilinen, GİL’in arkasındaki kapsülde kalınlaşma meydana gelebilir. PCO, bulanık görme gibi katarakta benzer görsel semptomlara neden olabilir. PCO tedavisi, YAG lazer kapsülotomi adı verilen hızlı ve invazif olmayan bir prosedürü içerir; burada bulanık arka kapsül, GİL değiştirilmeden net görüşü geri kazanmak için bir lazerle açılır ve görüş sorunu bu şekilde giderilir.

Üçüncü senaryo – Reçetede Değişiklik: Bazı durumlarda, bir kişinin göz numarası yıllar içinde önemli ölçüde değişebilir ve yeni kırılma hatasını gidermek için bir GİL değişimi isteyebilir. GİL değişimi veya replasmanının cerrahi bir prosedür olduğunu ve dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Karar genellikle hastanın genel göz sağlığı, görme ihtiyaçları ve prosedürün uygulanabilirliği dikkate alınarak bir göz doktoru veya göz cerrahının değerlendirmesine dayanır.

Tüm bu senaryolar dışında genel bir değerlendirme yapmak istersek, çoğu kişinin GİL’lerini değiştirmesi gerekmez ve bu lensler genellikle görme düzeltmesi için istikrarlı ve etkili bir uzun vadeli çözüm sağlar. Fakat “Kalıcı Göz içi Lens Değiştirilebilir mi?” sorusunun cevabının da evet olduğunu unutmayalım. Rutin göz muayeneleri, gözlerin sağlığını ve GİL’in zaman içindeki performansını izlemek için gereklidir. Görme ile ilgili herhangi bir endişe veya değişiklik, en uygun hareket tarzı konusunda rehberlik sağlayabilecek bir göz sağlığı uzmanı ile görüşülmelidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar