Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Katarakt kişinin görüşünü doğrudan etkileyen ve ilerleyen aşamalarda körlüğe kadar neden olan ciddi bir göz hastalığıdır. Hastanın yeniden görüşünü kazanması adına cerrahi müdahale ile tedavi olması gerekir. Görüşü doğrudan etkileyen bu denli önemli bir rahatsızlık olması, katarakt ile ilgili çok fazla soru gelmesine de neden oluyor. Sadece katarakt ameliyatı hakkında değil katarakt ameliyatı sonrası için de çok fazla soru alıyoruz.

Bu blog içeriğimizde de ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalardan ve hastaların karşılaşabileceği komplikasyonlardan söz edeceğiz. Hadi gelin aklınızdaki soru işaretlerini giderelim.

Katarakt Nedir ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Konumuza geçmeden önce kısaca bir kez daha kataraktı hatırlayalım. Bu hastalık göz merceğinde bulunan lifli yapının bozulması ve parçalanmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Zaman içerisinde saydam yapıdaki mercek matlaşır ve bu da gözün görüşünün kapanmasına neden olur.

Genellikle yaşa bağlı olarak gelişen bir hastalık olsa da çeşitli etkilere ya da genetik faktörlere bağlı olarak da bu durumun geliştiğini görebiliriz.

Katarakt ameliyatında ise gözün hasar görmüş olan merceği çıkarılır ve bunun yerine görüşü düzeltecek olan yapay bir mercek eklenir. Bu işlem genellikle kısa süren ve yatış gerektirmeyen bir işlemdir. Çoğunlukla lokal anestezi tercih edilir ve ameliyat hem hızlı hem de güvenlidir.

Burada kadar olan kısmı kısaca bir özet geçtik. Şimdi de katarakt ameliyatı sonrası kısımlara yani asıl konumuza geçelim.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi GerekenlerKatarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Daha iyi anlaşılması adına. Burada madde madde ilerleyeceğiz. Tabii ki her madde de belirteceğimiz gibi asıl olan doktorun size önerdikleri olacak. Doktorunuz iyileşme süreci için size bir yol haritası çıkaracaktır.

  • Ameliyat sonrası aynı gün doktorunuz göz bandı veya koruyucu bir bant kullanılmasını isteyebilir. Fakat bu genelde çok kısa sürelidir.
  • Enfeksiyon oluşumunu önlemek ve göz tansiyonu gibi komplikasyonların önüne geçmek için doktorunuz size gerekli göz damlalarını verir ve bunları belirttiği zaman aralıklarında kullanmanız gerekir.
  • Gözleri ovuşturmaktan veya kaşımaktan kaçınmak gerekir. Sert bir ovuşturma operasyon yapılan gözünüze zarar vermenize neden olabilir.
  • İlk günler (bunu doktorunuz size belirtecektir) operasyon yapılan gözün su ile temasından kaçınılmalıdır.
  • Ameliyat sonrasında belli bir süre yapılacak olan fiziksel aktivitelere dikkat edilmesi gerekir.
  • Gözün hijyenine dikkat edin. Enfeksiyon riskine karşı bakım önemlidir.
  • Ameliyatın hemen sonrasında yüzme gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Bu süreçte belirlenen süreler boyunca göz makyajından kaçınmanız gerekir.

İyileşme sürecinde tüm bunlara dikkat edilmeli ve katarakt ameliyatı sonrası süreci, doktorun tavsiyelerine birebir uyarak geçirilmelidir. Böylece yaşanabilecek komplikasyonların önüne geçildiği gibi iyileşme de hızlanmış olur.

Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerden söz ettik. Bir de ameliyat sonrasında ortaya çıkabilecek durumlardan da söz edelim. Bu konuda da çok fazla soru var. Cevaplara geçelim.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi GerekenlerKatarakt Ameliyatı Sonrası Yaşanabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Ameliyatınız başarılı geçmiş ve süreç normal ilerliyor olsa bile yaşayabileceğiniz bazı komplikasyonlar olabilir. Bu komplikasyonların çoğu, iyileşme sürecinde karşımıza çıkar ve çoğunlukla geçici olarak gösterilebilir. En sık yaşanan durumlardan söz edelim.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözde Parlama

Katarakt ameliyatı sonrası gözde parlama yaşama durumu, hastalarda görülebilen bir yan etki olarak tanımlanabilir. Bu durum çoğu zaman ışık kaynağından gelen ışıkların göz içerisinde yayılmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar.

İlk günler daha belirgin olarak karşımıza çıkan parlama durumu, iyileşme süreci içerisinde kendiliğinden geçer. Katarakt ameliyatı sonrası gözde parlama hissi uzun süreli devam ediyorsa, mutlaka doktora başvurmak gereklidir.

Fakat dediğimiz gibi çoğu zaman bu durum geçicidir. Gece sürüşlerinde, parlak ışıkların yoğun olduğu ortamlarda ve direkt ışık kaynaklarına bakıldığı zaman daha sık ortaya çıkar. Hastalar iyileşme süreci tamamlanana kadar koruyucu gözlükleri kullanmayı tercih edebilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Kuruluğu

Daha önce paylaştığımız bloglarımızda da bu konudan söz etmiştik. Ameliyat sonrasında kuru göz durumu ortaya çıkabilir. Doktor tarafından verilen damlalar ve tedavi süreci içerisinde genellikle bu etkinin giderildiğini görürüz.

Kuruluğa bağlı olarak kaşıntı, sulanma, yanma ya da batma hissi gibi durumlar da yaşayabilirsiniz ki bu da dediğimiz gibi çoğu zaman geçicidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Göze Batma Hissi

Operasyon sonrasında kimi hastalarda gözde hafif bir batma hissi ortaya çıkabiliyor. Göz yaşı üretiminde geçici olarak ortaya çıkan azalma, kullanılan ilaçların etkisi gibi nedenlerden dolayı oluşan göz kuruluğunun bu durumu neden olduğunu görüyoruz. Fakat çoğu zaman iyileşme sağlandığında bu his de ortadan kalkıyor.

En sık yaşanan daha doğrusu yaşanabilecek olan komplikasyonların da bunlar olduğunu söyleyebiliriz.  Yazımızı bitirmeden önce son olarak görme ne zaman düzelir kısmından söz etmek istiyoruz.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi GerekenlerKatarakt Ameliyatı Sonrası Görme Ne Zaman Düzelir?

İyileşme süreci kataraktın derecesine göre değişiklik gösterir. İlerleyen vakalarda gözün içerisinde daha fazla uğraş verileceği için buna bağlı ödem oluşabilir ve iyileşme süreci uzayabilir.

Fakat ideal koşullarda katarakt ameliyatının 1 gün sonrasında görme başlar ve her gün biraz daha iyileşerek devam eder. Tamamen görüşün düzelmesi de 1 ay gibi bir süreyi bulabilir.

Bu süreçte ekstra olarak yaşanabilecek komplikasyonlar, görme kayıpları, azalmayan şiddetli ağrılar gibi beklenmeyen durumlar ortaya çıkarsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Onun dışında ameliyat sonrası bakıma ve size belirtilen ilaç rutinine mutlaka özen göstermenizi tavsiye ederiz. Olası olumsuzlukların önüne geçmek adına bu oldukça önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar