Katarakt Ameliyatı Sonrası Kuru Göz Olur mu?

Katarakt ameliyatı, yaygın olarak tercih edilen ve güvenli olarak görülen operasyonlardan birisidir. Katarakt ameliyatına da güvenli bir ameliyat diyebiliriz ama tabii ki her cerrahi müdahalede olduğu gibi bu operasyondan sonra da bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tüm bu komplikasyonlar arasında kuru göz durumunu da sayabiliriz. Peki katarakt ameliyatı sonrasında kuru göz olur mu? Bu komplikasyonla karşılaşma durumumuz nedir?

Katarakt Ameliyatı Sonrası Kuru Göze Ne Sebep Olur?

Bu konuda yapılan araştırmalar katarakt ameliyatından sonra kuru göz komplikasyonunun yaşanabileceğini ortaya koyuyor. 2019 yılında yapılan bir araştırmada katarakt ameliyatı geçiren katılımcıların %42’lik bir kısmında kuru göz semptomlarının gelişebildiği gözlemlenmiş.

Araştırma sonuçları da gösteriyor ki evet kuru göz bir komplikasyon olarak gözükebilir ama korkulacak bir şey olmadığının da altını çizelim. Zira araştırmalar gösteriyor ki katarakt sonrasında oluşan göz kuruluğunun büyük bir çoğunluğu geçici olarak ortaya çıkıyor.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Kuru Göz Olur mu

Ameliyatın sonrasında bu durumun neden ortaya çıkabildiğini aktaralım ve buna karşı hastaların neler yapabileceğinden söz edelim. Araştırmaların birçoğu gösteriyor ki kuru gözün nedeni gözün üzerini kaplayan gözyaşı filmi. Gözyaşı filmi olarak lanse ettiğimiz bu tabaka içerisinde 3 katman bulunuyor. Burada dış lipid tabakası, gözyaşlarının olması gerekenden hızlı buharlaşmasını önleyerek göz yüzeyinin kaygan ve pürüzsüz olarak kalmasını sağlıyor.

Katarakt ameliyatı sırasında ise bu lipid tabakasında meydana gelen incelmeler gözyaşı filmini kararsız hale getirebilir ve geçici göz kuruluğu ortaya çıkabilir. Bu durum genelde kısa süreli olarak ortaya çıkar ve doktorun size uygun olarak belirleyeceği tedavi şekliyle beraber giderilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Kuru Göz Olur mu

Hastaların Bu Duruma Karşı Ne Yapması Gerekir?

Katarakt ameliyatı öncesinde ve sonrasında, kuru göze riskine karşı doktorunuzun vereceği tüm tedavilere adım adım uymanız gerekiyor. Özellikle ameliyat sonrasında kontroller aksatılmalı ve uygun olan damla tedavisi gibi tedaviler uygulanmaya devam edilmelidir.

Doktorun önerdiği tedavilerle beraber kısa süre içerisinde kuru göz semptomları ortadan kaldırılacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar