Katarakt Ameliyatında Kullanılan Mercek Türleri Nelerdir?

Katarakt ameliyatında, hastanın durumuna ve ihtiyacına göre farklı lensler tercih edilebilir. Cerrahi operasyonun asıl amacı, hastanın yeniden görüşünü kazanmasını sağlamak ve görüş kalitesini arttırmak olduğu için hangi lensin tercih edileceği konusuna ayrı bir önem verilmesi gerekir. Tabii ki burada asıl kararı verecek olan uzman doktor olacaktır ama biz bir genelleme yapalım ve katarakt ameliyatında kullanılan mercek türleri neler ve nasıl özelliklere sahipler bir bakalım.

Katarakt Ameliyatında Kullanılan Mercekler

Daha iyi anlaşılması adına lensleri sıralı bir şekilde ele alalım ve ayrı ayrı özellikleri değerlendirelim.

Torik Mercekler

Astigmat hastaları için tercih edilen mercek türlerinden birisidir. Astigmatta göze gelen ışın tek bir noktada doğru bir şekilde odaklanamaz. Haliyle görüşte bozulmalar meydana gelir. Torik mercekler de astigmatı da düzeltmek adına tercih edilebilir.

katarakt ameliyatında kullanılan mercekleriÇok Odaklı Mercekler

Bu tür lenslerde birden çok düzeltici bölge, halka yer alır. Progresif camlı gözlüklere de bir benzetme yapabiliriz. Mercekte farklı derecelendirilmiş olan alanlarda, uzak görüş, yakın görüş ve orta görüşe izin veren farklı odaklanmalar vardır. Hem yakını hem de uzak mesafeleri net olarak göstermek adına tercih edilirler.

Sabit Odaklı Olan Monofokal Mercekler

Tek bir odaklanma gücüne sahip olan ve uzak görüş için tercih edilen merceklerdir. Katarakt ameliyatında kullanılan mercekler arasında yer alan sabit odaklı merceklerin takılmasından sonra, hastanın yakın gözlük kullanması da gerekebilir.

katarakt ameliyatinda kullanilan mercekleri 5

Fokus Derinliği Arttırılan EDOF Mercekler

Fokus derinliğini arttıran ve EDOF olarak isimlendirilen bu merceklerde, çok odaklı merceklere göre halka sayısı daha azdır. Odak mesafelerinin çeşitli yöntemlerle arttırıldığı mercekler, özellikle uzak ve orta mesafeyi net gösterme adına tercih edilir. Multifokal lenslerde yaşanan şikayetlerin minimalize edilmesini sağlayan mercekler, özellikle multifokal için uygun olmayan hastalarda tercih edilir.

Genel anlamıyla katarakt ameliyatında kullanılan mercekleri bu şekilde sıralayabiliriz. Tabii ki farklı isimlendirmelere sahip olan kimi zaman pazarlama stratejisi açısından değişik şekilde isimlendirilmiş lensler de var. En genel anlamda hesaba katacak olursak, yukarıdaki bu mercek sınıflandırmasını kullanabiliriz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar