Keratokonus Hangi Yaşlarda Görülür?

Keratokonus, kişinin hayatını olumsuz etkileyen ve giderek şiddeti artan göz hastalıklarından biridir. Kornea şeklinin bozulduğu ve korneanın da giderek inceldiği bu hastalık, bulanık görmeden, çeşitli ışık hassasiyetlerine kadar belirtilerle kendini gösterebilir. Daha önce paylaştığımız içeriklerimizde de belirtiler ve hastalığın nedenleri gibi konularda bilgi vermiştik. Bugün konumuz ise biraz daha farklı. Bu kez bu hastalığın hangi yaşlarda ortaya çıktığı konusunda bir bilgilendirme yapacağız. Keratokonus hangi yaşlarda görülür ve risk faktörleri nelerdir? Hadi detaylara geçelim.

Hastalık Genç Yaşlarda Başlayabilir

Keratokonus genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlikte (10 ila 25 yaşları arasında) ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Bu yaş aralığında, kornea hala gelişme sürecindedir ve bu nedenle keratokonusun belirtileri daha belirgin hale gelebilir. Ancak tabii ki farklı yaş aralıklarında da bu hastalığı görebiliyoruz. Çocukluk veya yaşlılık dönemlerinde de ortaya çıkması muhtemel olabilir. Böyle düşündüğümüz zaman katarakt gibi belirgin bir dönem hastalığı diyemeyiz.

Keratokonus hangi yaşlarda görülür

Risk Faktörleri Neler?

Hangi yaşta ortaya çıktığı bir yana burada belirtileri ve özellikle risk faktörlerini değerlendirmek gerekir. Keratokonus gelişimine katkıda bulunan belirli risk faktörlerinin başlıca olanlarını hemen aşağı ekliyoruz.

  1. Aile Öyküsü: Ailede keratokonus öyküsü olan bireylerde, hastalığa yakalanma riski daha yüksek olarak gösterilir. Genetik faktörlerin bu hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.
  2. Göz Sürtünmesi: Gözlerin sürekli olarak ovalanması veya sürtünmesi, korneada incelmeye ve şekil bozukluğuna yol açabilir. Bu durum, bazı sporları yoğun olarak yapan kişilerde veya bazı göz problemleri nedeniyle sık sık göz ovması gerekenlerde daha yaygın olabilir.
  3. Göz Hastalıkları: Bazı göz hastalıkları veya göz yaralanmaları da keratokonus riskini artırabilir.

Sonuç Olarak;

Keratokonus, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan ve korneanın şeklinin bozulmasına neden olan bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, erken teşhis ve uygun tedavi ile yönetilebilir. Ancak, düzenli göz muayeneleri ve risk faktörlerinin bilinmesi önemlidir. Eğer keratokonus belirtileri fark edilirse, bir oftalmologdan profesyonel yardım almak önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar