Keratokonus Hastaları Lazer Olabilir mi?

Keratokonus, gözün kornea tabakasında ortaya çıkan ilerleyici bir göz rahatsızlığıdır. Keratokonus hastalığı için çeşitli tedaviler var ama burada hastaların merak ettikleri bir başka soru da bulunuyor. Bize de en çok gelen sorulardan biri “Keratokonus Hastaları Lazer Olabilir mi?” sorusu. Yeni blog içeriğimizde de merak eden takipçilerimiz için bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Keratokonus Hastalarının Lazer Olma Şansı Var mıdır?

İsterseniz bu kez önce cevaptan başlayalım. Keratokonus hastalarının lazer olması mümkün değil. Dünyada bazı özel uygulamalarla, hepsine değil ama bazı keratokonus hastalarına lazer yapan doktorlar var ama burada hastanın gözünün durumu, kornea kalınlığının ne seviyede olduğu gibi birçok etken devreye giriyor ve kısıtlı kitlede de her zaman başarılı sonuçlar elde edilemiyor.

Kısaca özetlemek ve genel anlamda bir cevap vermek istersek, yukarıda da söylediğimiz gibi keratokonus hastalarının lazer olması çok mümkün değil.

Keratokonus

Peki Neden?

Neden sorusunun cevabını vermek için lazer göz ameliyatının genel yapısını anlamak gerekiyor. Lazer yönteminde, özel hesaplamalar yapılıyor ve hasta için en ideal olan işlem belirleniyor. Evet tüm aşamalarda özel hesaplamalar var ama lazer ameliyatının yapılması korneayı inceltir.

Keratokonus hastalığında zaten incelen ve zayıflayan kornea, lazer ile biraz daha incelmiş ve biraz daha zayıflamış olur. İşte bu nedenden ötürü keratakonus hastalarında lazer ameliyatı tercih edilmemekte.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar