Keratokonus Hastaları Nasıl Görür?

Keratokonus, görüşü direkt olarak etkileyen önemli bir göz rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta görüş kalitesinin düştüğünü ve kişinin görüşünün giderek bozulduğunu dile getiriyoruz. Peki, keratokonus hastaları nasıl görür? Görüş bozuluyor ama nasıl bir hal alıyor? Bu içeriğimizde, keratokonusun görme üzerindeki etkileri ve nasıl yönetilebileceği hakkında bilgi vereceğiz.

Keratokonusun Gözde Yarattığı Değişiklikler

Keratokonus, korneanın düzensiz bir şekilde incelmesiyle karakterizedir. Kornea, gözün önündeki saydam doku tabakasıdır ve ışığın göze girmesine izin verir. Ancak, keratokonus geliştiğinde, kornea giderek daha konik bir şekil alır. Sivrileşmeye ve giderek esnekliğini kaybetmeye başlar. Haliyle ışığın doğru bir şekilde kırılması mümkün olmaz. Görüş, ışık doğru odaklanamadığı için giderek bozulmaya başlar.

Bu Durumda Hastalar; 

  • Görüntülerde çift görme durumu
  • Bulanık görme durumu
  • Işık kaynağına sahip olan nesnelerin çember şeklinde görüntülenmesi
  • Giderek netliğin bozulması şeklinde farklı görüş senaryolarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Hastalığın ilerleme durumuna göre görüşte oluşan olumsuz etki değişebilir ya da artabilir. Özellikle ilerleyen evrelerde korneanın şekil bozukluğu daha da artacağı için, görüşün tamamen kaybolmasına varacak durumlar yaşanabilir.

KeratokonusSonuç

Keratokonus, görme bozukluklarına ve görsel kalitenin düşmesine neden olabilir. Keratokonus hastaları, astigmatizma, bulanık görüş, ışık hassasiyeti ve çift görme gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Hatta bunu sadece keratokonus hastaları nasıl görür olarak tanımlamak yerine bu görüş sorunlarını hastalığın belirtileri olarak da gösterebiliriz.

Fakat unutmayın ki, uygun tedavi ve yönetim stratejileri ile keratokonusun etkileri azaltılabilir ve görme problemleri düzeltilir. Keratokonus, doğru tedavi yaklaşımlarıyla etkili bir şekilde yönetilebilir. Ancak, erken teşhis ve tedavi önemlidir. Görme problemleri yaşayan ve keratokonus belirtileri gösteren kişilerin bir göz doktoruna danışmaları önemlidir.

Hastalığın ne kadar ileri seyide olmasına bağlı olarak, seçilecek ve uygulanacak tedaviler de değişecektir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bunun için en iyi kararı uzman doktorlar verecek ve görüşünüzü düzelmesi adına size  uygun tedaviyi önerecektir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar