Keratokonus Tedavileri Nelerdir?

Görüş kalitesini doğrudan etkileyen ve ilerleme seyreden bazı önemli göz hastalıkları var. Bu hastalıklardan bir liste oluşturmak istersek, listede ilk sıraya yazacağımız hastalık keratokonus olur. Zira Keratokonus hastalığında görme işlevi için çok önemli olan korneada şekil bozukluğu meydana gelir ve zaman içerisinde de bu şekilde bozukluğunun ilerlediğini, korneanın biraz daha inceldiğini görürüz. Görüş kalitesini giderek bozan, ilerleyen bir hastalık olması Keratokonus tedavilerini de bir o kadar önemli hale getiriyor.

Erken tanı konulması, uygun tedavinin hızlıca belirlenmesi gibi etkenler, hastanın görüş kalitesini en üst düzeye çıkarmak için oldukça önemlidir. Peki ilerleyici sınıfta yer alan bu hastalık için hangi tedaviler uygulanıyor? Tedavilere yakından bakalım.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir? Hangi Yöntemler Kullanılıyor?

Aslında bakarsanız hastalığı ilerleme durumuna göre 3 ayrı evre olarak değerlendirebiliriz. Başlangıç evresi, ilerlemenin devam ettiği evre ve son olarak da ileri evre vakaları gibi bir tanımlama yapmak mümkün olabilir. Zira tedavilerde de hastanın gözünün durumu oldukça önemlidir. Biz de tedavilerden bahsederken bu evrelere göre bir sınıflama yapacağız.

Özel Kontakt Lenslerin Kullanımı

Keratokonus başlangıcı varsa ve hasta henüz ilk evrelerdeyse, bu durumda ilk olarak özel gözlük ve özel kontakt lens kullanımı ile hastanın görüşü biraz daha iyileştirilmeye çalışılır. Keratokonus tedavileri arasında ilk aşama olarak gösterebileceğimiz bu adımın her zaman yeterli olmadığını görürüz.

Keratokonus tedavilerini

Korneal Çapraz Bağlama ile Tedavi

Hastalık ilerlemeye devam ediyorsa, hastalığın ilerlemesini durdurmak ve zayıflayan korneanın yeniden güçlenmesini sağlamak için korneal çapraz bağlama tedavisi tercih edilir.

Bu tedaviden de kısaca söz edelim ve asıl amacı ele alalım.

  • Cross-linking olarak isimlendirilen bu tedavide kornea üzerine riboflavin adı verilen özel bir malzeme uygulanır.
  • Daha sonra göre UV ışık verilir ve ortaya çıkan reaksiyon korneadaki kolajen liflerinin güçlenmesini sağlayarak Keratokonus ilerleyişini durdurur.

Keratokonus tedavileri arasında çok sık tercih edilen bir yöntem olsa da hastanın gözünün durumunun da burada önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Keratokonus tedavilerini

İleri Aşamada Kornea Nakli Tedavisi

Hastalık çok ilerlemişse, bu durumda tedavi kornea nakline kadar ulaşır. Kornea halkası implantasyonunda, kornea dokusu halkası hastanın korneasına implante edilir ve hastanın yeniden sağlıklı görüşüne kavuşması sağlanır.

Burada da tamamen doğal insan kolajeni veya kornea dokusu olan keranatural öne çıkmakta. Keranatural, yeniden şekillendirmeyi sağlamak adına korneaya yerleştirilen küçük, yarı dairesel bir kollajen/kornea parçasıdır ve tamamen doğal insan kornea dokusudur. Kornea halkası implantasyonunda da son dönemde keranaturalin sıkça tercih edildiğini görmekteyiz.

CAIRS Tekniği 

CAIRS, keratokonusun olumsuzluklarını gidermek adına tasarlanmış olan son teknoloji tedaviler teknikleri arasında geliyor. Bu teknikte korneayı güçlendirmek için hem güvenli hem de vücuda özgü bir madde olan doğal insan kolajenini kullanır. Prosedür, femtosaniye lazer teknolojisi kullanılarak korneaya dikkatlice implante edilen bir korneal allogreft intrastromal halka segmentinin hassas bir şekilde yerleştirilmesini içerir.

Keratokonus tedavisi için bu ilerleyiş tamamen hastanın gözüyle alakalı bir durumdur. Hastanın yapması gereken Keratokonus tedavisinde en iyi doktor araştırmasını yapmak, uzman bir doktora ulaşmak ve detaylı göz muayenesine girerek gözünün durumunu öğrenmek olacaktır. Bu şekilde uzman doktor gözün durumuna göre önleyici ya da ileri aşamalarda doğrudan tedaviye yönelik adımlar atılmasını sağlayacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar