Keratokonusta Kornea Nakli Şart mıdır?

Keratokonus, görme konusunda çok önemli bir işleve sahip olan korneanın etkilendiği bir hastalıktır. Hastalığın en kritik noktalarından birinin ise ilerleme gösteren hastalıklardan biri olması. Müdahale edilmemesi durumlarında ve teşhisin geç konulması gibi durumlarda korneadaki hasarın boyutu artabiliyor. Burada hastaların kafasını karıştıran önemli bir nokta da var. Bu nokta kornea nakli. Evet hastalığın tedavisi için başvurulan yöntemlerden birisi de kornea nakli. Peki bu nakil şart mı? Keratokonus olan herkes kornea nakli olmak zorunda mı? Gelin merak edilen sorunun cevabına geçelim.

Keratokonusta Kornea Nakli Şart mı?

Keratokonusun ilk aşamalarında hastalığın ilerlemesini durdurmak için çeşitli önlemler alınır. Özel kontakt lenslerin kullanımı gibi önlemlerle beraber hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmeye çalışılır.

Sonraki evrelerde ise korneal çapraz bağlama gibi özel tedavilerle beraber korneanın kollajen yapısı güçlendirilerek yine ilerlemenin önüne geçilir ve kornea da güçlendirilmiş olur.

Yine hastanın gözüne göre bir başka önemli teknik olan CAIRS tekniğinin uygulanması da tercih edilebilir. Bu teknikte de korneayı güçlendirmek için güvenli ve doğal insan kolajeni kullanılır.  Femtosaniye lazer teknolojisi kullanarak korneaya korneal allogreft intrastromal halka segmentinin hassas bir şekilde yerleştirilir.

keratokonus hastalığı için kornea nakli

Bahsettiğimiz tüm bu yöntemler, keratokonus hastalığında tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır. Buradan da anlayabileceğiniz gibi keratokonus hastalığı için kornea nakli tek çözüm olarak gösterilmez.

Fakat durum çok ilerlemişse ve zamanında müdahalede bulunulmamışsa, bu durumda kornea çok incelmiş ve görüş kaybedilecek noktaya gelmiş olabilir.

İş bu evreye geldiği zaman, görüşü yeniden kazandırmak adına kornea nakli yöntemi tercih edilir ve hastanın kendi korneası yerine kadavradan alınan korneanın yerleşimi yapılır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar