Kirpik Dibi Kaşıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kirpikler insana zarif, çarpıcı bir görünüm kazandırıyor olsa da aslında tek görevi kişiye estetik bir görüntü kazandırmak değildir. İşin bir de sağlıksal boyutu var. Kirpikler estetik bir görüntü sunulmasını sağlamanın yanında gözlerimizi çeşitli döküntülerden ve yabancı cisimlerden korumada da yardımcı görev üstlenir. Hem estetik görüntü açısından katkısını hem de göz sağlığında oynadığı etkin rolu düşündüğümüz zaman önemini daha iyi anlayacağımız kirpiklerde, zaman zaman günlük yaşantınızda konforunuzu olumsuz etkileyecek sorunlar da ortaya çıkabilir. Kirpik dibi kaşıntısı da en sık karşılaşılan ve en rahatsız edici sorunlar arasındadır.

Bu blog içeriğimizde günlük yaşam konforumuzu doğrudan etkileyen kirpik dibi kaşıntısı neden olur ve en önemlisi de nasıl geçer sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Gelin merak ettiğiniz soruları cevaplamaya çalışalım.

Kirpik Dibi Kaşıntısı Neden Olur? Nedir?

Önce kirpik dibi dediğimiz bölgeyi bir anlayalım. Kirpik dibi göz kapakları üzerinde bulunan ve kirpiklerin köklerinin bulunduğu kısımlardır. Kirpiklerin kıl folikülleri içerir. İşte kirpik dibi kaşıntısı, bu dip kısımlarının sürekli ve rahatsız edici şekilde kaşınması olarak tanımlanabilir.

Peki neden olur? İşte bu sorunun cevabını tek bir cümle ile vermek mümkün değil. Birkaç farklı nedene bağlı olarak kirpik diplerinde rahatsız edici bir kaşıntı durumunun ortaya çıktığını görebiliriz. Bu nedenlerden de kısaca söz edelim.

Kuru Göz Sorunu

Kuru göz sendromu, birçok göz rahatsızlığına neden olduğu gibi kirpik diplerinde rahatsız edici kaşıntı sorununa da neden olabilir. Gözyaşı kalitesinin düşük olması ya da yeterli miktarda gözyaşının üretilmemesi durumlarında kuru göz sendromu ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak kirpik dibi çevrelerinde kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir.

Tahriş Edici Yabancı Maddeler

Kirpiklerin daha estetik gözükmesi adına kullanılan kozmetik ürünleri, kimi zaman kirpik dibi kaşıntısının ana nedeni olabilir. Sert kozmetik ürünler kullanmak ya da içeriğine güvenilmeyecek kozmetik ürünler kullanmak, kirpik diplerinde ve hatta kirpiklerde tahriş edici bir etki bırakabilir. Yıpranan kirpik dipleri tahriş olabileceği gibi kaşıntı sorunları da ortaya çıkabilir. Bunun için kirpiklerde kullanılacak kozmetik ürünleri seçerken dikkatli olunmalı ve sonrasında göz çevresi temizliğinin ihmal edilmemesi gerekir.

Kirpik Dibi Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer

Blefarit Nedeniyle

  • Blefarit, yaygın olarak görülebilen göz kapağı iltihaplanmasıdır.
  • Tıkanmış olan yağ bezleri, demodex akarları ya da bakteriyel nedenlerden dolayı oluşabilir.
  • Kirpik diplerinin tahriş olmasına neden olan blefarit, aynı zamanda kirpik diplerinde kaşıntı gibi rahatsız edici durumların ortaya çıkmasında da etkilidir.

Alerjik Durumlar

  • Yine yaygın bir durum olan alerji, gözde sulanma ya da göz çevresinde kaşıntı gibi olumsuzluklara neden olabilir.
  • Özellikle mevsimsel sebeplerden dolayı yaşanan alerjik durumlarda, kirpik diplerinde kaşıntı şikayetleri gibi şikayetleri çok sık görmekteyiz.

Demodex Yani Kirpik Dibi Akarları

Demodex yani bilinen adıyla akarları ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Zira kirpik dibi kaşıntısıyla kirpik dibi akarları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kısaca bu ilişkiden de bahsedelim.

Demodex Nedir?

  • Demodex akarları, cildin yağ bezlerinde ve kıl foliküllerinde yaşayan mikroskobik parazitlerdir. Haliyle kirpik diplerinde yer alan foliküllerde de bulunur.
  • Bu bölgede yer alan akar parazitler, ölü deri hücreleri ve yağlar ile beslenir. Zaman içerisinde kıl foliküllerinde tıkanmalara yol açarlar ve burada tahriş oluşmasına neden olurlar.
  • Zaman içerisinde tıkanmalara bağlı olarak kirpik dibi iltihaplanması oluşabileceği gibi kirpik dibi kaşıntısı sorunu da ortaya çıkabilir.

Kirpik Dibi Kasintisi Neden Olur Nasil Gecer 1 1

Demodex Enfestasyonunun Belirtileri Nelerdir?  

  • Göz kapaklarında kaşıntı hissi
  • Kızarık hale gelmiş olan göz kapakları
  • Kabuklu kirpikler
  • Yanma hissi veya rahatsızlık
  • Işığa karşı artan hassasiyet

Kirpik dibi kaşıntısı neden olur sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Bu nedenlerden biri veya birkaçı kirpik dibinde rahatsız edici o kaşıntıyı yaşamanıza neden olabilir.

Peki Kirpik Dibi Kaşıntısı Nasıl Geçer? Önleme Yöntemleri Neler?

Önlemler, nedenlerle doğrudan ilişkilidir. Madde madde başlıkları paylaştığımız zaman bunu siz de anlamış olacaksınız.

Tahriş Edici Maddelerden Uzak Durmak

  • Kullanılan kozmetik ürünlerin seçimine dikkat edilmeli. Göz sağlığına en az zararı olan ürünler tercih edilmeli ve sonrasında mutlaka temizliğe özen gösterilmeli.

Kirpik Dibi Kasintisi Neden Olur Nasil Gecer 3 1

Göz Çevresinin Temizliği

  • Hijyene ne kadar önem verirseniz göz sağlığınız için o kadar önlem almış olursunuz. Göz kapaklarınızı düzenli olarak temizlemeniz, elinizle hafif hafif masaj yaparak göz yaşı kanallarınızın açık kalmasına yardımcı olmanız önemli.
  • Düzenli olarak yapacağınız göz kapağı temizliğiniz, bu kısımlarda ortaya çıkacak demodex istilasının da önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Sıcak Kompreslerle Göz Kapaklarını Rahatlatmak

  • Göz kapaklarınıza uygulayacağınız sıcak kompresler, yağ bezlerinin tıkanmasının önüne geçebileceği gibi demodex istilası semptomlarını da en aza indirecektir. Böylece kirpik dibi kaşıntısı sorununun önüne geçme konusunda önemli bir adım atmış olursunuz.

Sonuç ve Son Sözler

Aldığınız önlemlere karşın geçmeyen kirpik dibi kaşıntısı sorunuyla karşı karşıyaysanız, mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Muayene sonucunda, sorunun nedeni net olarak belirlenir ve buna göre size uygun tedavi yöntemi uygulanır. Gerekli olursa ilaçlı merhemler kullanmak ya da oral ilaçlarla destek yolu tercih edilebilir. Buna karar verecek olan da uzman doktorlar olacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar