Korneal Çapraz Bağlama Nedir?

Keratokonus hastalığında erken teşhisin ve erken yapılacak olan müdahalenin önemi büyük. Zira keratokonus ilerleyici bir hastalıktır ve zaman içerisinde korneada daha fazla bozulma meydana gelir. Korneanın daha da incelmesi görüş bozukluklarının artmasına neden olur. Burada hastalığın ilerlemesini durdurabilecek olan tedavilerin de öneminin büyük olduğunu söyleyebiliriz. İşte Korneal Çapraz Bağlama (Corneal Cross-linking) önemi bir hayli büyük olan müdahalelerden birisi arasında gösterilebilir. Bu içeriğimizde de Korneal çapraz bağlamanın ne olduğu konusunda daha fazla detay vermeye çalışacağız.

Korneal Çapraz Bağlama (Cross-linking) Nedir?

Cross-linking, korneanın kolajen yapıları arasındaki çapraz bağ sayısını arttırmak ve korneanın daha sıkı hale gelmesini sağlamak adına tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu şekilde korneanın güçlendirilmesini sağladığı için keratokonusun ilerleyişinin de durdurulması sağlanmış olur.

Korneal Çapraz Bağlama Nasıl Uygulanır?

Tedavinin nasıl uygulandığı konusunda da bilgiler verelim. Özellikle operasyon aşamasına ilişkin bilgiler vereceğiz.

  • İlk aşamada kornea yüzeyinin temizlenmesi sağlanır ve sonrasında da damlalar yardımıyla bu kısım uyuşturulur.
  • İkinci aşamada ise kornea yüzeyine riboflavin adı verilen madde uygulanır.
  • Üçüncü aşamada riboflavin UV ışığa maruz bırakılır. Bu işlem korneanın kolajen liflerinin güçlendirilmesini sağlayan reaksiyonları ortaya çıkarır. Haliyle kornea güçlendirilmiş olur.

Keranatural ve allogreft kornea halkası implantasyonuÇapraz Bağlama Tedavisi Nasıl Avantajlar Sağlıyor?

Keratokonus hastalığında kornea öne doğru sivrileşmeye devam eder ve kornea tabakası giderek incelir. Zaman içerisinde sivrileşmenin de arttığını gözlemleriz. Cross-linking tedavisinin en büyük avantajı, korneanın daha sıkı ve sağlam bir hale gelmesini sağladığı için bu sivrileşmeyi durdurmasıdır. Bunun dışında kesi yapılan cerrahi bir müdahale olmaması ve kişinin tedavi sonrasında kısa süre içerisinde normal hayatına geri dönmesi de diğer avantajlar olarak gösterilebilir.

Tedavinin nasıl ve ne zaman uygulanacağına ise yine doktorun karar vermesi gerekir. Daha detaylı bilgi almak ve gözünüzün durumunu değerlendirmek adına, uzman bir doktora başvurmanız en iyisi olacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar