Kuru Göz Keratokonus Hastalığına Neden Olabilir mi?

Keratokonus hastalığı görüşü direkt olarak etkileyen, kornea yapısının bozulmasına neden olan bir göz hastalığıdır. Oluşturduğu etkiler biliniyor ama hastalığın nedenleri konusunda çok çeşitli fikirler karşımıza çıkıyor. Kesin olarak bir neden belirlenememiş olsa da bazı nedenlerin, keratokonus oluşumunda daha etkili olduğunu biliyoruz. Peki bu nedenler arasında kuru göz var mı? Kuru göz, keratokonus hastalığına neden olur mu?

Kuru Göz, Keratokonus Hastalığı için Doğrudan Bir Neden Değil

Yukarıda da söylediğimiz gibi keratokonus hastalığı için nedenleri kesin olarak sayamıyoruz. Fakat liste içerisinde en üst sırada yer alanlardan birinin gözü ovuşturmak olduğunu söyleyebiliriz.

Gözü kaşımak ya da ovuşturmak, korneada şekil bozukluğu oluşumunun ortaya çıkmasının ana nedenleri arasında yer alıyor.

İşte kuru göz durumu da burada devreye giriyor. Aslında kuru gözün, keratokonus üzerinde doğrudan bir etkisi söz konusu değil. Bununla beraber kuru göz durumunun oluşması, gözlerde kaşıntının ortaya çıkmasına neden olacağı için, kişinin sürekli gözünü ovuşturmasına ya da gözüne kaşımasına ortam oluşturur.

Kuru göz, keratokonus hastalığına neden olur mu

Haliyle dolaylı yoldan olsa da bu durum keratokonus gelişimi üzerinde etkili olabilir. Bu noktada yapılması gereken en iyi şey, kuru göze karşı doktorun belirttiği yöntemlerle beraber tedavi uygulamaktır.

Göz kuruluğu için uygulanacak damlalar, meibomian bezlerinin tıkanmasını engellemek için kirpik dibi bakımı ve göz kapağına uygulanacak sıcak kompresler gibi farklı önlemleri ele almak gerekir.

Uygulanacak olan tedaviler ve bakımla beraber kuru gözün oluşumunun önüne geçilmesi, dolaylı yoldan da olsa keratokonus riskini de indirmiş olacak.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar