LASIK Sonrası Kontroller Ne Sıklıkla Yapılır? 

Lazer prosedürleri içerisinde en çok tercih edilenlerinden biri olan LASIK, yaygın kırılma kusurlarında kullanılan ve etkili sonuçlar veren tedavilerden birisidir. Kısa sürede görüşün düzelmesi noktasında etkili olması ve genel olarak ağrısız bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmesiyle beraber hastalar tarafından da bu yönteme sıkça başvurulduğunu görüyoruz. Tabii ki her operasyonda olduğu gibi LASIK konusunda da hastaların merak ettikleri ve cevap aradıkları sorular da var. Bunlar genelde tedavinin öncesi ve etkisi üzerine sorular oluyor ama LASIK operasyonu düşünen hastaların, operasyon sonrası süreç hakkında da merak ettikleri noktalar olduğunu biliyoruz.

Bu blog içeriğimizde de operasyon sonrası için en çok sorulan kısım olan “LASIK sonrası kontroller” bölümünü ele alacağız. Operasyon sonrasında ne sıklıkla kontrollere gitmelisiniz ve nasıl bir yol izlemelisiniz detaylarıyla ele alalım.

LASIK Operasyonuna Bir Bakış

Kontrol aşamasına geçmeden önce hızlıca LASIK operasyonunun ne olduğundan da söz etmek istiyorum. Açılımıyla Laser-Assisted in Situ Keratomileusis prosedüründe, gözün en dış tabakasından küçük bir kapak kaldırılır. Kapak kaldırıldıktan sonra alt yüzeye lazer tedavisi uygulanır ve kapak kapatılır.

Burada operasyonun uygulanması için en önemli kriter kişinin gözündeki kornea kalınlığıdır. Korneanın yeterli ve güvenli denilen kalınlığa sahip olması gerekir. Bunun dışında yöntemin genel olarak etkili sonuç veren ve hızlı iyileşme sürecine sahip olan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

LASIK

LASIK Sonrası Kontrollerin Sıklığı Nasıl Olmalı?

Gelelim asıl konumuza. Operasyonu geçirdikten sonra süreç nasıl işleyecek kısmı. Bu bölümü daha net anlatmak adına parçalara bölerek ilerleyeceğiz.

  • İlk 24 Saatlik Süreç: Ameliyattan sonraki dönemde en önemli kontrol ilk gün yapılacak olan kontroldür. İlk 24 saat için doktorunuz tarafından yapılacak bir kontrol randevusu belirlenir. Bu, gözlerinizin durumunu ve ameliyat sonrası ilk iyileşme sürecini değerlendirmek için en önemli olan ve bir yerde zorunlu olan kontroldür.
  • İlk Ay: İlk hafta kontrollerinden sonra, genellikle bir ay içinde bir kontrol randevusu daha belirlenir. Bu, iyileşme sürecinin ilerleyişini ve göz sağlığınızın genel durumunu kontrol etmek için yapılır. İlk gün kontrolü kadar zorunluluğu yüksek olan bir kontrol olmasa da ilk ay kontrolünün de kaçırılmaması şiddetle tavsiye edilir. Burada hastanın verilen ilaçları düzenli kullanması ve bu süre içerisinde doktorun çizdiği tedavi sürecinden ayrılmaması da önemlidir.
  • İlk 6. Ay: İlk aydan sonra, genellikle 6 ay içinde bir kontrol daha yapılır. Bu aşamada, görme keskinliğinizin stabilize olup olmadığı ve herhangi bir uzun vadeli komplikasyonun gelişip gelişmediği değerlendirilir.
  • İlk Yıl: Bu, ameliyatın uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmek ve göz sağlığınızı izlemek için önemlidir. Rutin kontrol prosedürüdür desek de olur.

Bu kontrollerin sıklığı ve zamanlaması, hastanın bireysel durumuna, göz sağlığına ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz size özel bir kontrol planı oluşturacaktır. Herhangi bir komplikasyon veya anormal bir durum fark ederseniz, belirlenen kontrol tarihlerini beklemeden doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar