Lazer Olan Hasta Katarakt Ameliyatı Olabilir mi?

Lazer tedavileri, göz sağlığını iyileştirmek ve kırma kusurlarını gidermek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çok yaygın bir şekilde tercih ediliyor olmasıyla beraber, lazer operasyonlarının diğer göz hastalıkları üzerinde nasıl bir etkisi olacağı da merak ediliyor. Burada özellikle en sık gelen soru, “Lazer sonrasında katarakt ameliyatı olunabilir mi?” sorusu. Kataraktın özellikle ilerleyen yaşlarda karşılaşacağımız bir sorun olduğunu düşünecek olursak, haliyle bu sorunun cevabının da önem kazandığını görebiliyoruz. Gelin detaylarıyla açıklayalım.

Lazer Olan Kişiler Katarakt Ameliyatı Olabilir

Standart koşulları değerlendirecek olursak, lazer olan kişilerin de katarakt ameliyatı olması mümkündür. Burada önemli olan öncelikle cerrahların kişinin göz sağlığıyla ilgili tam bir değerlendirme yapmalarıdır.

Bu değerlendirme, kişinin lazer tedavilerinin katarakt ameliyatı üzerindeki olası etkilerini değerlendirmek için önemlidir. Zira lazer ameliyatı sırasında kornea bir miktar incelir. Katarakt operasyonu öncesinde de hastanın nasıl bir göz içi merceği kullanacağını tespit etmek için biyometrik ölçümler yapılır.

Korneanın kırıcılık endeksinin de bir parametre olarak kullanıldığını görürüz. Lazer sonrasında biraz daha incelen korneanın kırıcılık endeksi de değişebilir. Haliyle burada önemli olan katarakt ameliyatı için doğru ölçümleri yapmak ve hastanın lazer operasyonundan sonraki göz durumu için ölçümleri değerlendirmek olacaktır.

Ayrıca, cerrahlar bu kapsamlı değerlendirmelerde, katarakt ameliyatının kişinin genel sağlık durumuna uygun olup olmadığını da değerlendireceklerdir.

Lazer Olan Hasta Katarakt Ameliyatı Olabilir mi

Sonuç Olarak;

Lazer teknolojisinin göz sağlığı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, genellikle uygun bir değerlendirme ve cerrahi planlama ile lazer olan kişilerin de katarakt ameliyatı olması mümkündür. Bu nedenle, katarakt ameliyatı düşünen kişilerin, öncelikle uzman bir göz doktoruna danışmaları önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar