Lazerle Göz Çizilir mi? Bu Terim Nereden Geliyor?

Lazer göz ameliyatları, halk arasında farklı şekillerde isimlendirilebiliyor. En yaygın olarak kullanılan ifade ise “Lazer ile göz çizdirme” ifadesi. Peki gerçekten böyle bir ifade var mı? Yani lazer operasyonu sırasında göz gerçekten çizilir mi? Gelin merak edilen sorunun cevabını verelim ve ifadenin nereden geldiğini açıklayalım.

Lazer ile Göz Çizilir mi?

Lazer ile göz çizdirme ismi, geçmişte kullanılan yöntemlere dayanıyor. 1980’li yıllarda kullanılan ve radyal keratotomi adı verilen yöntemde, lazer kullanımı olmadığını belirtelim.

Geçmişten gelen ve RK olarak kısaltılan bu yöntemde, gözün şeffaf kısmına elmas uçlu bıçaklarla ufak çizikler atılıyordu. Lazer kullanılmasa da bu yöntemde atılan çizikler nedeniyle operasyonun adı halk arasında lazerle göz çizdirme olarak kalmış.

Lazer ile göz çizdirme

Günümüzde ise bu yöntem kullanılmıyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde gerçek lazer tedavileri kullanılmaya başlandı. Güncel tedavilerde herhangi bir aletle gözün çizilmediğini bunun halk arasında bilinen bir isim olduğunu söyleyebiliriz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar