Presbiyopi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşa bağlı olarak gelişen ve görüşü doğrudan etkileyen birkaç göz kusurundan söz edebiliriz. İşte Presbiyopi olarak isimlendirilen göz kusuru da özellikle yaşa bağlı olarak gelişen göz kusurlarına güzel bir örnek olabilir. İsmi biraz yabancı geliyor olsa da aslında bu göz kusuru sık karşılaşılan bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Gelin daha fazla zaman kaybetmeyelim ve “Presbiyopi nedir?” detaylı olarak ele alalım.

Presbiyopi Nedir?

Presbiyopi, gözün yakın nesnelere odaklanma yeteneğini etkileyen ve genelde yaşa bağlı ortaya çıkan yaygın bir göz rahatsızlığıdır. “Presbiyopi” kelimesi Yunanca yaşlı anlamına gelen “presbys” ve göz anlamına gelen “ops” kelimelerinden türetilmiştir. Tipik olarak 40 yaş civarında bireylerde fark edilir hale gelir ve yaşla birlikte ilerlemeye devam eder.

İnsan gözü, farklı mesafelerdeki nesnelere odaklanmak için şekil değiştiren doğal bir merceğe sahiptir. Bu süreç akomodasyon olarak bilinir. Yaşla birlikte, doğal mercek daha az esnek hale gelir ve gözün yakın nesnelere uyum sağlamasını ve odaklanmasını daha zor hale getirir. Sonuç olarak, kişiler genellikle küçük yazıları okumakta, bilgisayarda çalışmakta veya yakın görüş gerektiren diğer görevleri yerine getirmekte zorlanırlar.

Presbiyopi Nedir

Presbiyopinin Temel Olarak Gösterdiği Özellikler

1.Presbiyopi genellikle kademeli olarak gelişir ve zaman içinde daha belirgin hale gelir. Yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır.

2.Yakın Nesnelere Odaklanmada Zorluk: Bireyler okurken veya yakın iş yaparken bulanık görme yaşayabilir. Okuma materyallerini daha net görebilmek için kendilerini kol uzunluğunda tutarken bulabilirler.

3. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı: Yakın nesnelere odaklanmak için gözleri zorlamak göz yorgunluğu, baş ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara yol açabilir.

Presbiyopi Nedir 2 1

Nasıl Tedavi Edilir?

Presbiyopi tedavisi için en doğru yaklaşımı uzman bir doktor belirler. Genelde okuma zorluğu çekilmesi gibi ilk aşamalarda gözlük ve lens gibi çözümler tercih edilir. Fakat kalıcı çözüm isteyen, gözlük ve lens kullanımından rahatsızlık duyanlar için cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bu açıdan en sık tercih edilen tedavileri de hemen aşağı listeleyelim.

1.Okuma Gözlüğü İhtiyacı: Presbiyopi için en yaygın çözüm okuma gözlüğü kullanımıdır. Bu gözlükler, gözün yakın nesnelere odaklanma yeteneğinin azalmasını telafi etmeye yardımcı olan bir reçeteye sahiptir.

2.Bifokal veya Progresif Camlar: Bazı durumlarda, bireyler gözlüklerinde bifokal veya progresif camları tercih edebilirler. Bu camlar uzak ve yakın görüş için farklı reçetelere sahiptir ve ikisi arasında sorunsuz bir geçiş sağlar.

3.Kontakt Lensler: Presbiyopisi olan bireyler için multifokal kontakt lensler de mevcuttur. Bu lensler yakın ve uzak görüş için farklı güç bölgelerine sahiptir.

4.Cerrahi Müdahale: Gözlük ve lens yerine cerrahi tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Göz içi mercek için lazer tedavisi ya da mercek cerrahisi uygulamaları tercih edilebilir. Ancak bunun daha çok ilerleyen dönemlerde tercih edildiğini de söylemek gerekiyor.

Presbiyopi nedir sorusuna yanıt vermiş olduk. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu göz kusuru yaşlanmanın normal ve beklenen bir parçasıdır ve neredeyse herkesi bir dereceye kadar etkiler.

Önlenmesi mümkün olmasa da belirtileri uygun gözlüklerle etkili bir şekilde düzeltilebilir. Düzenli göz muayeneleri, görme değişikliklerini tespit etmek açısından önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar