Ramazan’da Göz Kuruluğuna Karşı Ne Yapmalı?  

Oruç tutarken belli süreler boyunca besin ve sıvı alınmaması ve beslenme tarzının değişmesi, tüm vücudu etkilediği gibi gözleri de etkiler. Haliyle göz sağlığını korumak adına, oruç tutarken de dikkat etmeniz, özen göstermemiz gereken noktalar vardır. Bu noktada göz sağlığı açısından oruç tutanların en çok merak ettikleri noktalardan birisi de göz kuruluğuna karşı ne yapılacağı. Oruç sürecinde uzun süreler boyunca sıvı almıyoruz ve haliyle göz kuruluğu şikayetleri de artıyor. Peki Ramazan’da göz kuruluğuna karşı nasıl önlemler alabiliriz?

Göz Kuruluğu Olanlar için Oruç Tutarken Öneriler

Eğer göz kuruluğu şikayetiniz varsa, Ramazan boyunca su tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Sahurda ve iftar vaktinde yeterli miktarda sıvı almak gerekir. Bu şekilde gün içinde ortaya çıkacak su kaybı etkisini en aza indirebilirsiniz. Bunun dışında merak edilen bir diğer nokta ise göz kuruluğuna karşı göz damlasının kullanımının devam edip etmeyeceği. Gelin dilerseniz şimdi de bu konuda detaylara bakalım.

Ramazan’da Göz Kuruluğuna Karşı Ne YapmalıGöz Damlası Orucu Bozar mı? 

Öncelikle bir konuya açıklık getirmek gerekiyor. Ramazan boyunca en çok sorulan sorular arasında “Göz damlası orucu bozar mı?” sorusu var. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan bir bilgilendirme de bulunuyor. Hemen aşağı kısma yapılan bilgilendirmeyi ekliyoruz.

“Konunun uzmanlarından alman bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalarıma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.”

Yukarıdaki açıklamada da görülebildiği gibi göz damlası orucu bozmuyor. Yani oruç tutarken, göz kuruluğu tedavisi için kullandığınız damlalarınız varsa, doktorunuzun önereceği biçimde damlaları kullanmaya devam etmeniz ve tedaviyi de aksatmamanız gerekir.

Bunun dışında her zaman olduğu gibi Ramazan sürecinde de göz hijyenine ve bakımına önem vermek, yine göz kuruluğuna karşı alınabilecek en iyi önlemlerden biri olacaktır. Gözyaşı kanallarının tıkanmasını önleyecek ve haliyle yeterli ve etkili göz yaşı miktarıyla göz yüzeyinin nemini koruması sağlanacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar