Keratokonus, belki ilk aşamalarında kişiyi çok rahatsız etmeyen ya da ilk aşamalar için belirtileri hemen anlaşılmayan bir rahatsızlık olarak değerlendirilebilir. Fakat bunun yanında hastalık, ilerleyici bir hastalıktır ve kişinin zaman içerisinde görüşü de giderek kötü etkilenmeye devam eder. Bunu kötü gidişata doğru bir süreç olarak da değerlendirebiliriz. Peki, keratakonus hastalığını ilerleyen aşamalarda da fark edemezsek ne olur? Yani keratokonusun geç teşhis edilirse ne olur?
Keratokonusun Teşhisinde Geç Kalınması Durumu
Öncelikle hastalığı iyi anlamak gerekir. Keratokonus, görme için çok önemli kısımlardan biri olan korneanın şeklinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır.
Korneanın görme için ne kadar önemli olduğunu iyi anlamak için görevini de iyi anlamak gerekiyor. Görme konusunda olmazsa olmazlardan olan kornea, ışığı kırıp odaklar ve görme merkezine ileterek sağlıklı bir görüşün oluşmasını sağlar.
İşte keratokonus ile ortaya çıkan şekil bozukluğu, korneanın bu görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememesine neden olur. Kornea giderek incelir ve dışarı doğru sivrileşir. Haliyle ışığı doğru bir şekilde kıramadığı için sağlıklı bir şekilde görüş mümkün olmaz.
Buraya kadar anladıysak asıl meselemize geri dönelim. Keratokonusun ilerlemesi demek, korneanın iyice incelmesi ve şeklinin iyiden iyiye bozulması demek. Bu durumda aşırı incelmeye bağlı bulanık görme ve hatta ödem oluşma sorunları da ortaya çıkabilmekte.
Eğer teşhise geç kalınırsa ve uygun tedavi uygulanmazsa, saydığımız tüm bu etkilerle beraber görme giderek azalır ve sonunda hasta ciddi bir görme sorunuyla karşı karşıya kalır.
Hastalığın son evresine gelinmesi durumunda, özel kontakt lens kullanımı ya da korneal çapraz bağlama ile korneanın güçlendirilmesi gibi bir durumda söz konusu olmaz. Teşhiste yani doğal olarak tedavide geç kalınırsa, bu durumda hasta için tek çare olarak kornea nakli yani keratoplasti kalabilir. Bu tedavide de hastanın korneası çıkarılır ve yerine kadavradan alınan kornea nakledilir.
Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman keratokonusun önem verilmesi ve erken müdahale edilmesi gereken bir hastalık olduğunu anlıyoruz. Uzman hekimlere başvurarak ve düzenli göz muayenesi olarak, geç teşhis riskini de en aza indirmiş olursunuz. Tabii ki burada belirtiler de önemli. En sık yaşanan belirtilerin neler olduğuna da hemen şuradaki içeriğimizden bakabilirsiniz.