Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Keratokonus, sağlıklı gözde korneanın şeklinin bozulması ve öne doğru sivrileşmesi durumunda ortaya çıkan ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Korneadaki şekil bozukluğu, göze gelen ışığın istenildiği gibi görme alanında odaklanamamasına neden olur ve haliyle görüşte bozulmalar meydana gelir. Hastalığın tedavisinden ve etkilerinden de daha önce sıkça söz ettik ama bu yazımızda biraz daha farklı bir konudan söz edeceğiz. Bu yazımızda keratokonus belirtileri neler? Hastalar hangi durumlarda şüphelenmeli gibi konuları değerlendirmeye alacağız.

En Sık Karşılaşılan Keratokonus Belirtileri

Belirtilerden söz ederken iki ayrı biçimde değerlendirme yapmamız gerekecek. Bunlardan ilki erken aşama belirtileri. İkincisi ise ileri aşama belirtileri olacak. Erken aşama belirtileri daha çok hastalığın ortaya çıkmaya başladığı, korneanın şeklinin değişmeye başladığı ilk dönemlerde ortaya çıkan belirtiler. İleri aşamada ise şekil bozukluğu belirgin şekilde ortaya çıkmıştır ve haliyle gözüken belirtiler de değişmiştir.

Keratokonus Belirtileri

Erken Aşamada Ortaya Çıkan Belirtiler

  • Işığa ve parlamaya karşı hassasiyet durumunun oluşması
  • Hafif bulanık görme
  • Gözde şişlik, kaşıntı ve kızarıklık
  • Düz çizgiler ve görüntülerde kusurlu görüş

İleri Aşamada Ortaya Çıkan Belirtiler

  • Görüşte bozulmaların belirgin şekilde artması
  • Astigmatizm bulgularının artması ve numaranın değişmesi
  • Miyop bulgularının artması ve numaranın değişmesi
  • Korneadaki çıkıntının büyümesiyle beraber kontakt lenslerin göze tam olarak oturmaması
  • Kornea şeklinin belirgin olarak değişiklik göstermesi

Bu tip belirtileri keratokonus belirtileri arasında gösterebiliriz. Kimi zaman bu belirtiler tek gözde daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir. Belirtilerin tek gözde daha sık gözükmesi durumunda hastaların genelde aklına keratokonus gelmiyor ya da hasta bu konuda bilgi sahibi olmadığı için gözündeki rahatsızlığı keratokonus olduğunu düşünmüyor.

Erken müdahale etmek açısından bu tip belirtilerde uzman bir doktora başvurmak ve detaylı göz muayenesine girmek önemlidir. Belirtiler gerçekten keratokonus hastalığını mı yansıtıyor bunu doktor belirleyecektir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar