Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Göz kaşıntısının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Etkili bir rahatlama sağlamak için kaşıntının spesifik nedenini belirlemek ve ele almak önemlidir. Nedenin tespit edilmesi ve göz kaşıntısını geçirme noktasında uzman hekim muayenesi şart olsa da bu yazımızda en sık tercih edilen tedavilerden söz edeceğiz. Göz kaşıntısı nasıl geçer ya da neler uygulanabilir bir bakalım.

Göz Kaşıntısı için Yapılabilecekler

Alerjenlerden Kaçınma

Göz kaşıntısının nedeni alerjiler ise, semptomları tetikleyen alerjenleri belirlemeye ve bunlardan kaçınmaya çalışın. Yaygın alerjenler arasında polen, toz, evcil hayvan tüyleri ve bazı gıdalar bulunur. Çözüm için alerjinin nedeni tespit edilmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır.

Suni Gözyaşı

Kayganlaştırıcı göz damlaları veya suni gözyaşları, gözleri nemlendirerek ve tahriş edici maddeleri dışarı atarak göz kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunlar özellikle kuru gözlerde yaşanan kaşıntıya karşı faydalıdır.

Soğuk Kompres

Soğuk kompres veya soğuk göz maskesi uygulamak tahriş olmuş gözleri yatıştırmaya ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Temiz ve yumuşak bir bez veya göz maskesi kullanabilirsiniz.

Göz kaşıntısının tedavisiAntihistaminik Göz Damlası

Reçetesiz veya reçeteli antihistaminik göz damlaları, alerjik reaksiyonların neden olduğu kaşıntı için rahatlama sağlayabilir. Bu damlalar, alerjik tepkiler sırasında salınan bir kimyasal olan histaminin etkilerini engellemeye yardımcı olur.

Dekonjestan Göz Damlaları

Kaşıntı kızarıklık ve şişlik ile ilişkiliyse dekonjestan göz damlaları önerilebilir. Ancak, uzun süreli kullanım kızarıklığın geri tepmesine neden olabileceğinden, bunlar dikkatli ve kısa süreli kullanılmalıdır.

Reçeteli İlaçlar

Bazı durumlarda, bir göz sağlığı uzmanı şiddetli kaşıntı veya iltihaplanmayı yönetmek için kortikosteroid göz damlaları veya oral antihistaminikler gibi daha güçlü ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar bir sağlık uzmanının rehberliğinde kullanılmalıdır ve doktor tarafından belirlenmelidir.

Göz kaşıntısının tedavisi

Göz Kapağı Bakımı

İyi bir göz kapağı bakımı uygulamak, göz kaşıntısına katkıda bulunabilecek blefarit gibi durumların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kontakt Lenslerle İlgili Hususlar

Kontakt lens kullanıyorsanız, temiz olduklarından ve düzgün takıldıklarından emin olun. Kaşıntılı gözler bazen kontakt lenslerin veya solüsyonların neden olduğu tahrişten kaynaklanabilir.

Altta Yatan Durumların Yönetimi

Kaşıntı kuru göz sendromu, blefarit veya konjonktivit gibi altta yatan bir göz rahatsızlığının belirtisiyse, uzun süreli rahatlama için birincil rahatsızlığın ele alınması şarttır.

Göz kaşıntısı nasıl geçer sorusuna cevap vermeye çalıştık. Fakat kişide göz kaşıntısı sürekli devam ediyorsa veya başka endişe verici semptomlar eşlik ediyorsa, kapsamlı bir göz muayenesi için bir göz sağlığı uzmanına danışılması önerilir. Kaşıntının nedenini belirleyebilir ve duruma özel uygun tedaviler hazırlanabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar