Gözleri Kaşımak Gözlere Zarar Verir mi?

Gözlerde kaşıntı, çoğu zaman masum olarak gözüken ve anlık gelişen bir durumdur. Herhangi bir nedene bağlı olarak gözünüz kaşınıyor olabilir ama asıl önemli olan gözünüz kaşındığı zaman ne yaptığınız. Soru size biraz ilginç gelebilir ama aslında tam da bu sorunun incelenmesi gerekiyor. Zira burada karşımıza kocaman bir soru işareti çıkıyor. Gözü kaşımak çok basit bir eylem evet ama ya gözleri kaşımak gözlere zarar verir mi? İşte asıl cevap verilmesi gereken soru bu.

Bu blog içeriğimizde de sorunun gözü kaşımak aslında nasıl etkilere neden olur buna bakacağız.

Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Daha önce paylaştığımız bir blog yazımızda, göz kaşınmasının nedenlerinden detaylı olarak söz etmiştik. O içeriğimizin linkini hemen şuraya bırakıyoruz. Genel olarak bir tanımlanan yapmak istersek de göz kaşıntısının birçok nedeni olabileceğini söyleyebiliriz. Kuru göz sendromu, göze herhangi bir cisim kaçması, sigara dumanı ya da hava kirliliği gibi birçok etkeni saymamız mümkün. Yukarıda söylediğimiz gibi paylaştığımız link üzerinden nedenler konusunda detayları öğrenebilirsiniz. Şimdi gelelim asıl sorumuzun cevabına.

Gözleri Kaşımak Gözlere Zarar Verir mi

Gözleri Kaşımak Gerçekten Zararlı mı?

Gözünüzü kaşıdığınızda, bir anlık için kaşıntı hissini gidererek bir rahatlama yaşayabilirsiniz. Fakat aslında bu işlem gözünüze zarar verecektir. Kaşıma şiddetine göre gözde meydana gelebilecek olan zararın durumu da değişiklik gösterir. Olası zararlardan da söz edelim.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar

Gözde Tahriş Oluşması

Gözlerinizi şiddetli kaşıdığınız zaman, göz yüzeyini tahriş edebilirsiniz. Gözde kızarıklık ya da şişlik durumları ortaya çıkabilir.

Korneada Hasar Meydana Gelebilir

Göz kaşınması sırasında, korneanıza da baskı uygularsınız. Bu durumda zaman içerisinde korneanın yumuşaması gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Kornea üzerinde yapacağınız baskıyla beraber keratokonus hastalığına da zemin hazırlamış olursunuz.

Enfeksiyon Riskinin Ortaya Çıkması

Gün içerisinde ellerinizde biriken mikroplar ve bakteriler gözünüzü kaşıdığınız sırada gözünüze girebilir ve gözünüzde enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

Gözleri Kaşımak Gözlere Zarar Verir mi

Sonuç olarak;

Tüm bunlar değerlendirildiği zaman “Gözleri kaşımak gözlere zarar verir mi?” sorusunun yanıtını “Evet” olarak verebiliriz. Eğer gözünüzde geçmeyen bir kaşıntı sıkıntısı varsa, bu durumda da uzman bir hekime muayene olmanız, kaşıntının nedenini bulmak ve çözüme kavuşturmak konusunda yardımcı olacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar