İklimin Kuru Göz Üzerinde Etkisi Var mı?

Kuru göz, kişiye rahatsızlık hissi veren ve görüşün kalitesinin bozulmasına karşın neden olabilecek önemli rahatsızlıklardan birisidir. Kuru gözün gelişmesi ve ilerlemesi üzerinde de birçok etkenin olduğunu söyleyebiliriz. Peki iklim bu etkenlerden biri mi? İklim şartları kuru göz oluşumuna neden olabilir mi?

İklimin Kuru Göz Oluşumuna Direkt ya da Dolaylı Olarak Etkisi Var

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Evet iklimin kuru göz oluşumuna doğrudan bir etkisi var. Kuru göz hastalığı, gözyaşı üretiminin yeterli olmaması ya da hızlı buharlaşması gibi durumlarda ortaya çıkan bir rahatsızlık. İklim şartları da özellikle gözyaşının hızlı buharlaşması üzerinde etkin rol oynayabiliyor. Bu etkileri sıralayarak daha iyi açıklayabiliriz.

dry eye in summer

  • Yüksek Sıcaklıklar: Aşırı sıcak hava, gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olabilir ve bu durumda göz yüzeyinin kurumaya karşı daha yatkın olduğunu görebiliriz. Burada kişinin sıcak havalarda yeterli sıvı tüketimine dikkat etmesinin de etkisi en aza indirime konusunda önemli olduğunu hatırlatalım.
  • Rüzgar Etkisi: Sert rüzgarlar, yine göz yüzeyindeki gözyaşının hızlı kurumasına neden olabilecek etkenlerden biridir. Rüzgarlı havalarda bu etkiyi en aza indirmek için koruyucu gözlükler kullanmak tercih edilebilir.
  • Düşük Nemli İklim: Kurak ve nem oranının çok düşük olduğu iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, gözleriniz kurumaya daha meyilli hale gelebilir. Özellikle nemin düşük olduğu aşırı soğuk iklimlerde göz kuruluğu etkisini daha yoğun hissedebilirsiniz.

Tüm bu etmenleri düşündüğümüz zaman, iklimin kuru göz üzerinde rol oynayabileceğini söyleyebiliriz. Düzenli olarak göz bakımına dikkat etmek ve gerekli koruyucuları kullanmak, bu etkilerin en aza inmesini sağlayacaktır.

İlgili Yazılar :

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar