İlerlemiş Katarakt Ameliyat Başarısını Etkiler mi?

Katarakt görüşün etkilenmesine neden olan ve zamanla şiddetini arttıran göz hastalıklarından birisidir. Tedavi noktasında ise cerrahi müdahalenin şart olduğunu söylemek gerekir. Zira kataraktta göz merceği şeffaflığını kaybeder ve kendiliğinden iyileşmesi ya da yenilenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Cerrahi müdahale noktasında ise hastaların merak ettikleri birçok nokta var. Bunlardan birisi de hastalığın ne kadar ileri aşamada olduğu ile ameliyatın başarı oranı arasındaki ilişki. Peki gerçekten ilerlemiş katarakt ameliyat başarısını etkiler mi? Bu soruya da cevap vermeye çalışalım.

İlerlemiş Katarakt Ameliyat Başarısını Nasıl Etkiler?

Katarakt ameliyatının başarısını etkileyen birkaç farklı faktör olduğunu söyleyebiliriz. Doktor tecrübesi, hastanın gözünün durumu vb gibi. İşte hastalığın ilerlemiş olması da bu faktörler arasında en etkili olanlarından biri olarak gösterilebilir.

İlerlemiş kataraktta da ameliyatın başarı oranı oldukça yüksektir ve hastalığın ilerlemiş olması, başarısız sonuçlar alınacak anlamına gelmez. Buna karşın hastalığın ilerlediği durumlarda gözün doğal merceğindeki bulanıklık artacak ve daha sert, mat bir mercek oluşur.

Bu durum cerrahi operasyonun daha zorlayıcı geçmesine neden olur. Operasyonun süresi uzayabilir. Ek olarak göz içerisinde daha fazla uğraş verildiği için operasyon sonrasında iyileşme süreleri de daha uzun olacaktır. Tam iyileşmenin biraz daha zaman aldığını görebiliriz.

ilerlemiş katarakt ameliyat başarısını etkiler mi?

Sonuç Olarak

İlerleyen katarakt biraz daha zorlu bir cerrahi operasyona neden olacağı gibi, iyileşme süresinin de uzaması anlamına gelir. Haliyle hastaların hastalığın belirtilerini hissettikleri an uzman doktorlarına başvurmaları ve detaylı göz muayenesinden geçmeleri önemlidir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar