Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Olur mu?

Katarakt ameliyatı, görüşünüzün düzelmesi ve hayat kalitenizin yeniden artması noktasında oldukça önemli olan cerrahi operasyonlardan biridir. Burada amaç, görüşü engelleyen ve matlaşan merceğin yerine, görüşün düzelmesini sağlayacak yapay bir mercek takılmasıdır. İşte takılacak olan bu yapay mercek ile ilgili çok sayıda soru ile karşılaşıyoruz. Merceğin özellikleri, uygunluğu gibi sorular bir yana, hastalar katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması durumunun yaşanıp yaşanmayacağını da merak ediyor. Bu içeriğimizde de sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Yaşanabilir mi?

Soruya yanıt verirken kademe kademe ilerlemek gerekiyor. Mercek kayması durumu ile karşı karşıya gelinmemesi adına en başta cerrahi müdahale sırasında çok dikkatli olunmalı.

Cerrahi operasyon sırasında yapılacak yanlış bir uygulama, merceğin baskı ya da darbe alması gibi nedenler, mercek kaymasının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca hatasız bir uygulama için doktor tecrübesinin de devreye girdiğini, doktor tecrübesinin ve yetkinliğinin de bu durumu doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz.

Operasyon sırasında herhangi bir hata ya da uygulama yanlışları yapılmazsa, mercek kayması ihtimali de oldukça düşük seviyelere geriler. Fakat yine de sıfıra indiğini söyleyemeyiz. Diğer olası nedenleri de aşağı bir liste olarak ekleyeceğiz.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Olur mu

Diğer Olası Nedenler 

  • Hastaya bağlı çeşitli faktörler
  • Psödoeksfoliasyon denilen özel durum
  • Yüksek miyopi kaynaklı
  • Merceği tutan liflerin zaman içerisinde zayıflaması. Zayıflayan lifler, merceğin bir tarafının kayması anlamına gelebilir.

Böyle durumlarda ilk yapılması gereken ise uzman bir doktora giderek mercek kaymasına karşı detaylı bir muayene olmak olacaktır. Eğer mercekte kayma ortaya çıkacak olursa, bu durumda ya mevcut mercek yeniden ortalanır ya da yeniden mercek uygulaması yapılır. Ama dediğimiz gibi bunun belirlenmesi için doktor kontrollerinin detaylı olarak yapılması gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar