Katarakt Ameliyatında Kullanılan Mercekler Değiştirilebilir mi?

Katarakt ameliyatı, kişinin yeniden sağlıklı bir şekilde görüşünü kazanması adına önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Söz konusu tedavi yönteminde hastanın şeffaflığını kaybetmiş olan matlaşmış merceği çıkarılır ve yerine yapay mercek takılarak, hastanın görüşünü yeniden kazanması sağlanır. Peki katarakt ameliyatında hastanın gözüne takılan bu mercekler sonradan değiştirilebilir mi? Mercek değişimi mümkün müdür? Gelin bu soruya cevap arayalım.

Katarakt için Takılan Mercek Değiştirilebilir mi?

Sorunun cevabına geçmeden önce, birkaç önemli bilgiden söz etmemiz lazım. Diğer tüm göz cerrahisi uygulamalarında olduğu gibi katarakt cerrahisinin öncesinde de hastanın detaylı olarak muayene edilmesi gerekir.

Operasyondan önce, hastaya en uygun olacak merceği seçmek gerekir. Bu şekilde sonradan mercek değişim ihtiyacı da en aza indirilmiş olur.

Sorumuzun cevabına geri dönecek olursak, evet katarakt için takılan mercek değiştirilebilir. Fakat bunun çok fazla tercih edilen bir işlem olmadığını söyleyebiliriz. Tercih edilen mercek, bir süre sonra göz ile bütünleştiği için sanılanın aksine merceği gözden çıkarmak kolay olmayacaktır. Yani çeşitli ihtiyaçlardan dolayı, teknik olarak sonradan mercek değişimi yapılabilir olsa da bu çok tercih edilen bir durum değildir.

Katarakt ameliyatı

Burada doktorun yapacağı değerlendirmenin ne denli önemli olduğunu da anlıyoruz. Hastanın göz yapısının detaylı olarak incelenmesi ve gözün imkan verdiği ölçüde, hasta için en iyi merceğin seçilmesi oldukça büyük önem taşır. Böylece ilerde oluşabilecek değişim ihtiyaçlarını da engellemede önemli bir adım atılmış olur.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar