Katarakt Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanmak Gerekli midir?

Katarakt, kişinin görüşünü doğrudan etkileyen önemli göz rahatsızlıklarından birisidir. Görüş direkt olarak etkilendiği ve görüş zaman içerisinde kaybolmaya devam ettiği için hastanın kısa süre içerisinde tedavi yoluna gitmesi önemlidir. Bu noktada hastaların katarakt tedavisi ve sonrasındaki süreçler hakkında merak ettikleri birçok nokta olduğunu biliyoruz. Paylaştığımız blog içeriklerinde de merak edilen sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Yine bu blog içeriğimizde de en çok merak edilen sorulardan biri olan Katarakt ameliyatından sonra gözlük kullanmak gerekli midir?” sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.

Katarakt Ameliyatından sonra Gözlük Kullanılır mı? 

Katarakt ameliyatından sonra gözlük ihtiyacı, implante edilen göz içi lens (GİL) tipi, cerrahın yaklaşımı ve bireyin görme ihtiyaçları dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu noktada gözlük kullanımına devam edilip edilmeyeceğini belirleyen bazı hususlar var. Peki bunlar neler?

Katarakt Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanmak Gerekli midir

1.Monofokal GİL’ler: Geleneksel monofokal GİL’ler, uzak veya yakın görüş için tek bir odak noktasında net görüş sağlamak üzere tasarlanmıştır. Uzak görüş için monofokal bir lens seçilirse, okuma ve diğer yakın görüş görevleri için gözlük gerekebilir. Tersine, yakın görüş için monofokal bir lens seçilirse, uzak görüş için gözlük gerekebilir.

2. Multifokal GİL’ler: Trifokal GİL’ler de dahil olmak üzere multifokal GİL’ler, yakın, orta ve uzak gibi birden fazla mesafede net görüş sağlamak üzere tasarlanmıştır. Multifokal GİL’ler çeşitli aktiviteler için gözlüğe bağımlılığı azaltmayı amaçlasa da, bazı bireyler hala görme bozuklukları yaşayabilir veya özellikle düşük ışık koşullarında veya uzun süreli okuma için belirli durumlarda gözlüklerin yararlı olduğunu görebilir.

Torik GİL'ler

3. Torik GİL’ler: Torik GİL’ler astigmatizmayı düzeltmek için tasarlanmıştır. Astigmatizmanın derecesine ve torik GİL’in spesifik özelliklerine bağlı olarak, özellikle belirli görevler için ince ayar görüş için gözlük gerekebilir.

4.Kişisel Tercihler ve Beklentiler: Bireysel tercihler ve görsel beklentiler, katarakt ameliyatından sonra gözlük kullanma kararında önemli bir rol oynar. Bazı bireyler tüm aktiviteler için gözlüğe bağımlılığı azaltmaya öncelik verirken, bazı bireyler de belirli görevler için gözlük kullanmayı tercih edebilirler.

5.Monovizyon Düzeltme: Monovizyon, bir gözün uzak görüş için, diğerinin ise yakın görüş için düzeltilmesini içerir.Bu yaklaşım belirli durumlarda gözlük ihtiyacını azaltabilir, ancak derinlik algısını etkileyebilir. Katarakt ameliyatı için bu seçeneği seçmeden önce monovizyonu cerrahla tartışmak ve kontakt lenslerle denemek çok önemlidir.

katarakt sonrasi gozluk kullanmak gerekli mi

6.Adaptasyon Dönemi: Katarakt ameliyatından sonra, beynin yeni görsel girdilere uyum sağladığı bir adaptasyon dönemi vardır. Bazı hastalar başlangıçta görme bozuklukları yaşayabilir ve bu durum zamanla düzelebilir.

Göz cerrahı ile GİL seçimi, beklenen sonuçlar ve katarakt ameliyatından sonra gözlük ihtiyacı hakkında kapsamlı bir görüşme yapmak önemlidir. İyileşmeyi izlemek ve görme ile ilgili endişeleri gidermek için düzenli takip ziyaretleri çok önemlidir. Ayrıca, gerekirse ameliyattan sonra bir gözlük reçetesi verilebilir ve bireyin görsel ihtiyaçları ve konforuna göre periyodik ayarlamalar yapılabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar