Katarakt Önlenebilir mi?

Katarakt görüşü doğrudan etkileyen ve görme kaybına neden olan yaygın hastalıklardan biridir. Son yapılan araştırmalara göre katarakt, dünya çapında körlüğün önde gelen nedenleri arasındadır ve dünyada körlüğün %35’ini oluşturur. Peki görme düzeyinin körlük seviyesine kadar düşmesine neden olabilecek olan katarakt için herhangi bir önleyici adım var mı? Katarakt önlenebilir mi?

Kataraktı Engelleyebilir miyiz?

Çoğu zaman yaşa bağlı olarak gelişen katarakt, ilerleyici hastalıklardan biridir. Zaman içerisinde göz merceği giderek matlaşmaya başlar ve sonucunda da hastanın görüşünü kaybetme noktasına kadar gelinebilir.

Ne yazık ki kataraktı tamamen önlemek mümkün değildir. Hastalığın kesin bir tedavisi vardır ama önleme açısından yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Fakat belli kriterlere dikkat ederek hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bunun için aşağıda yer alan kriterleri göz önüne alabilirsiniz.

  • Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek
  • Gözlerin UV ışınlarından korunmasını sağlamak
  • Sigara ve alkol tüketimine dikkat etmek
  • Gözleri dış etkilere karşı korumak adına koruyucu gözlüklerden yararlanmak
  • Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin olduğu sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek
  • Düzenli olarak göz muayenelerine gitmek ve doktor tavsiyelerine uymak

Katarakt Önlenebilir mi

Tüm bu kriterlere dikkat etmeniz katarakt oluşumunu olabildiğince ötelemenizi sağlayabilir. Burada erken teşhisin de önemli olduğunu unutmamak gerekir. Katarakta ne kadar erken müdahale edilirse, ameliyat sonrası süreç o kadar rahat ilerler ve iyileşme süreci de o kadar kısa olur. Hasta bu şekilde çok daha kısa süreler içerisinde yüksek bir görüş kalitesine ulaşabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar