Kataraktın Ameliyat Dışında Bir Tedavisi Var mı?

Bazı göz hastalıkları, kişinin doğrudan görüş kalitesini etkiler ve zaman içerisinde de artan bir şiddet gösterir. İşte katarakt böyle göz hastalıklarından biridir. Kataraktta kişi zaman içerisinde görüşünü kaybetmeye devam eder. İlerleyen evrelerde görüş tamamen kapanabilir. Evet bu hastalık ilerleyici bir hastalık ve etkisi de ciddi seviyelerde. Peki bu hastalığın tedavisi ne? Katarakt için ameliyat tek seçenek mi?

Ameliyatsız Katarakt Tedavisi Var mıdır?

Sorunun cevabını vermek için önce hastalığın ne olduğundan detaylı olarak söz etmemiz gerekiyor. Katarakt göz merceğinin etkilendiği bir göz hastalığıdır.

Göz merceği, gözün arka kısmında bulunan ve gelen ışığı odaklayarak görmede önemli bir rol alan kısımdır. Kataraktta, şeffaf olması gereken mercek zaman içerisinde bulanıklaşmaya ve şeffaflığını yitirmeye başlar.

Son aşamada ise mercek tamamen matlaşır ve görüşün kapanmasına yol açar. Böylece hasta, katarakta bağlı körlü yaşamış olur.

Gelelim sorumuzun cevabına. Göz merceğinde oluşan bozulmadan dolayı meydana gelen matlaşmanın giderilmesi mümkün değildir. Kişinin görüşünü yeniden kazanması için matlaşan merceğin çıkarılması ve yerine yapay bir mercek takılarak, ışığın yeniden doğru bir şekilde odaklanılmasının sağlanması gerekir.

Ameliyatsız Katarakt Tedavisi Var mıdır

Bu da demek oluyor ki katarakt tedavisinde ameliyat şarttır. En azından şu an mevcut olan teknolojilerde durum bu.

Hastalığın her aşamasında, doğrudan ameliyat istenmeyebilir. Doktorunuz, ilerlemenin seyrine ve kişinin durumuna göre ameliyat için bir çizelge belirleyebilir. Çoğu durumda, görüşte belli bir düzeyin üzerinde kayıp olduğu zaman, cerrahi müdahale aşamasına geçilir.

Burada hastanın gözünün durumuna özel olarak hazırlanmış yapay merceğin, doğru bir şekilde göze yerleştirilmesi önemlidir. Yani doktor tecrübesi ve seçilecek olan malzemenin türü, ameliyat sonrasındaki dönem için görüş kalitenizin belirlenmesine en önemli olan faktörlerdir.

İlginizi Çekebilir:

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar