Keratokonus Hastalığı Körlüğe Neden Olur mu?

Keratokonus, kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve görüş yeteneğini olumsuz yönde gerileten göz rahatsızlıklarından biridir. Evet bu hastalık görüşü olumsuz etkiler ama peki Keratokonus körlüğe neden olur mu? Hastalığın ilerleyen evrelerinde olup bu sorunun cevabını merak eden birçok hastamız var. O halde gelin sorumuzun cevabına yanıt arayalım.

Keratokonus Körlüğe Neden Oluyor mu?

Sorunun cevabını vermeden önce, bu göz rahatsızlığını tanımamız gerekiyor. Keratokonus, korneanın incelip sivrilmesi ve buna bağlı olarak şeklinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır.

Korneanın şekli bozulduğu için, gelen ışınlar doğru bir şekilde kırılmaz ve haliyle görüşte bozulmalar meydana gelmeye başlar.

Bu hastalığın en dikkat edilmesi gereken noktası ise ilk aşamalarında çok net belirtiler göstermediğinden geç fark edilmesidir. Diğer birçok göz hastalığında olduğu gibi bu hastalığı da ilerleyen bir hastalık olarak tanımlayabiliriz.

Yani tedavi edilmemesi durumunda zaman içerisinde kornea incelmeye ve sivrileşmeye devam eder. Şekil bozukluğunun artmasıyla beraber görüş giderek bozulabilir. Peki hastalık körlüğe neden olabilir mi?

Keratokonus körlüğe neden olur mu?

Hastalığın ilk aşamalarında kullanılan özel gözlükler ve özel kontakt lenslerle beraber ilerleme kontrol altına alınabilir ve kişinin görüşünde düzelmeler sağlanabilir.

Ancak hastalık her hastada ayrı seyredebilir. Hızlı ilerleyen ve erken aşamada kontrol altına alınmayan yani tedavi edilmeyen durumlarda, kornea iyice incelerek şeklini iyiden iyiye kaybedebilir.

Bu durumda da çok ciddi görme sorunları ortaya çıkar. Ama günümüzde gelişen teknolojiyle beraber körlük riski yok denecek kadar az seviyeye indirilmiştir. Hastalığın ilerlediği durumlarda, hastalara kornea nakli yapılması gibi tedaviler tercih edilir ve bu sayede de görme sorunları büyük ölçüde düzeltilmiş olur.

Az da olsa hastalığın en ileri aşamasında oluşabilecek görme kaybı risklerine karşı, keratokonus tanısı konmuş kişilerin mutlaka düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerekir. Bu sayede erken aşamada hastalığın hızlı ilerleyen seyrinin önüne geçmek, ileri aşamada ise kornea nakli gibi çözümlerle beraber görüşü düzeltecek olan tedaviler uygulamak mümkün olur.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar