Keratokonus Tedavi Seçenekleri Karşılaştırması: Lazer, Hibrit ve CAIRS

Korneanın ilerleyici incelmesi ve şişmesi ile karakterize bir durum olan keratokonus, hem hastalar hem de göz sağlığı uzmanları için benzersiz zorluklar ortaya çıkarmakta. Neyse ki zaman içerisinde gelişen teknolojinin de etkisiyle beraber çok çeşitli tedavi yöntemleri geliştirildi.

Mevcut tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi, hibrit tedavi ve CAIRS (Korneal Allojenik İntrastromal Halka Segmentleri) yer almakta. Her biri kendi yararları ve hususları olan üç farklı yaklaşımdan söz ediyoruz. Keratokonuslu bireylerin göz bakımı yolculukları hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için bu tedaviler arasındaki temel farkları inceleyelim.

Keratokonus’ta Lazer Tedavisi

Keratokonus için lazer tedavisi, genellikle Dr. Kanellopoulos tarafından geliştirilen Atina Protokolü izlenerek gerçekleştirilir ve topografi kılavuzluğunda lazer tedavisi ile korneal çapraz bağlamayı (CXL) birleştirir. Korneayı yeniden şekillendirmeyi ve yapısını güçlendirmeyi amaçlarken, lazer tedavisi kornea dokusunun çıkarılmasını içerir ve potansiyel olarak zaten zayıflamış bir korneayı inceltir.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Lazer tedavisinin geri döndürülemez doğası, riskleri en aza indirmek için dikkatli hasta seçiminin çok önemli olduğu anlamına gelir.
  • Kornea bulanıklığı gibi potansiyel komplikasyonlar, saydam dokuyu bulanıklaştırarak kalıcı görme kaybına yol açabilir.
  • Sonuçların uzun vadeli istikrarı değişebilir, bu da sürekli izleme ve potansiyel yeniden tedavi gerektirir.

Keranatural ve allogreft kornea halkası implantasyonuKeratokunus’ta Hibrit Tedavi

Keratokonus için hibrit tedavi, bilindiğinin aksine laser tedavisi değildir, akademik olarak uluslararası yayınlanmamıştır, öncelikle skleral kontakt lenslerin kullanımını içerir ve hastalar için görme ve konforu iyileştirmek için invazif olmayan ve geri dönüşümlü bir yaklaşım sunar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Skleral lensler, kornea yapısını değiştirmeden düzensiz kornea şekli üzerinde tonoz yaparak pürüzsüz bir optik yüzey sağlar.
  • Optimum uyum ve görsel sonuçları sağlamak için düzenli takip ve ayarlamalar gereklidir.

Adsiz tasarim 23 1CAIRS (Korneal Allojenik İntrastromal Halka Segmentleri)

CAIRS, eğriliğini yeniden şekillendirmek ve keratokonusun ilerlemesini azaltmak için korneaya intrastromal halka segmentlerinin yerleştirilmesini içerir.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Prosedür geri dönüşümlüdür ve korneal doku çıkarılmasını içermez, bu da korneal incelme riskini en aza indirir.
  • Keranatural, CAIRS kategorisinde dikkate değer bir üründür ve görsel erişim noktalarından uzakta korneaya insan dokusu eklenmesini sağlayarak güvenliği artırır.
  • Geri dönüşümlüdür, laser tedavisi gibi korneayı inceltmek ya da zaten zayıf olan korneadan doku almak yerine, kollajen ile zayıflamış kornea desteklenir, yani ekleme yapılır, desteklenir.

Sonuç olarak, lazer tedavisi, hibrit tedavi ve CAIRS, keratokonus tedavisinde her biri kendine özgü avantaj ve hususlara sahip farklı seçenekler sunmaktadır. Hastalar bireysel ihtiyaçlarına, hastalığın ciddiyetine ve risk faktörlerine göre en uygun tedavi yaklaşımını belirlemek için göz sağlığı uzmanlarıyla yakın iş birliği içinde olmalıdır. Keratokonuslu bireyler, bu tedavi seçeneklerinin nüanslarını anlayarak, daha iyi görme ve daha iyi yaşam kalitesine giden yola güven ve netlikle girebilirler.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar