Keratoplasti – Kornea Nakli Nedir?

Halk arasında “göz nakli” gibi yanlış bir ifadeyle anılan keratoplasti – kornea nakli, özellikle keratokonusun ilerleyen aşamalarında tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Aslında bakarsanız nakil kelimesinin geçmesi, hastalarda bir tedirginlik yaratabiliyor. Bu içeriğimizde hastaların kafasındaki soru işaretini kaldırıp, “keratoplasti – kornea nakli nedir?” sorusuna net bir cevap vermeye çalışacağız.

Kornea Nakli Nedir?

Kornea gözün ön tabakasında bulunan ve sağlıklı görüş için büyük öneme sahip olan bir tabakadır. Korneanın şeffaflığını tamamen yitirmiş olması ya da şeklinin görüşü engelleyecek kadar bozulmuş olması, kornea nakli gerekliliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kornea naklinde ise hastanın şekli bozulmuş veya saydamlığını tamamen kaybetmiş olan kornea dokusu çıkarılır ve yerine kadavradan alınan sağlıklı kornea dokusu yerleştirilir. Bu şekilde hastanın yeniden görüşünü kazanması sağlanır.

Sanılanın aksine burada göz küresinde herhangi bir nakil durumu yoktur. Yani başta da söylediğimiz gibi göz nakli yanlış bilinen bir ifadedir.

Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Adı korkutucu gelse de aslında çoğu zaman lokal anestezi altında yapılan bir nakil işlemi olduğunu söyleyebiliriz. Genelde hasta uyutulmaz ve göz ile göz çevresinin uyuşturulması sağlanır. Bu şekilde hastanın herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmesinin önüne geçilir.

Sonrasında özel mikroskoplar altında özel aletlerle beraber hastanın şekli bozulmuş ya da tamamen saydamlaşmış olan kornea çıkarılır. Kadavradan alınan kornea uygun boyuta getirilerek çıkarılan dokunun yerine yerleştirilir.

Keratoplasti - Kornea Nakli NedirKeratoplasti – kornea Nakli Ne Zaman Gereklidir?

  • Birkaç örnek durumla, kornea naklinin ne zaman gerekli olabileceği konusunda bilgiler verelim.
  • Kalıtsal bazı kornea hastalıklarında
  • İleri seviye keratokonus hastalıklarında
  •  Korneanın şeffaf kalmasını sağlayan dokuların zarar görmesi durumlarında
  • Herhangi bir dış etkiyle beraber korneanın fiziksel olarak zarar görmesi ve bütünlüğünün bozulması durumlarında.

Bu ve bunlara bağlı bazı durumlarda kornea nakli kaçınılmaz olabilir. Tabii ki kişinin görüşünün ne durumda olduğu ve nakil gerekip gerekmeyeceği konuları da uzman bir doktorla beraber verilecek karardır. Bunun için hastanın detaylı muayene olması gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar