Trifokal Lens Nedir? Avantajları Nelerdir?

Trifokal göz içi lensleri (GİL), katarakt ameliyatı sırasında veya refraktif lens değişimi olarak gözün doğal lensinin yerine implante edilen bir tür yapay lenstir. Halk arasında akıllı lens olarak da isimlendirilen bu lensler üç mesafede net görüş sağlamak üzere tasarlanmış lenslerdir. Yakın, orta ve uzak görüşten söz ediyoruz.

Her tıbbi müdahalede olduğu gibi trifokal GİL’lerin de hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Gelin bu lensler için öne çıkan avantajlardan ve dezavantajlardan söz edelim.

Trifokal Göz İçi Lenslerin Avantajları

Trifokal GİLGeliştirilmiş Görüş Aralığı Sunulmasını Sağlar

Trifokal GİL’ler yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlayarak çeşitli aktiviteler için gözlüğe olan bağımlılığı azaltmayı amaçlar.

Okuma Gözlüklerine Olan İhtiyacı Azaltır

Multifokal tasarım, ek okuma gözlüklerine ihtiyaç duymadan okuma veya elektronik cihaz kullanma gibi aktivitelere uyum sağlamaya yardımcı olur.

Yüksek Hasta Memnuniyeti

Trifokal GİL alan birçok kişi, görme sonuçlarından yüksek memnuniyet bildirmekte ve günlük işler için gözlüklere olan bağımlılığın azalmasını takdir etmektedir.

İyileştirilmiş Yaşam Kalitesi

Daha geniş görüş aralığı, genel yaşam kalitesini artırabilir ve bireylerin görme sınırlamaları olmadan çeşitli faaliyetlerde bulunmalarına olanak tanır.

Kalıcı Çözüm Sağlar

Trifokal GİL’ler, görme düzeltmesi için uzun vadeli bir çözüm sağlayarak gelecekteki katarakt ameliyatı veya diğer görme düzeltme prosedürlerine olan ihtiyacı potansiyel olarak ortadan kaldırır.

Avantajlardan söz ettiğimize göre bir de konunun diğer tarafına yani dezavantajlara geçebiliriz.

Trifokal GILTrifokal Göz İçi Lenslerin Dezavantajları

Potansiyel Görsel Yan Etkiler

Bazı bireyler, özellikle düşük ışık koşullarında parlama, haleler veya kontrast hassasiyetinde azalma gibi görsel yan etkiler yaşayabilir. Bu etkiler gözler uyum sağladıkça geçici olabilir, ancak bazı durumlarda devam edebilir.

Yüksek Maliyetli Olabilirler

Trifokal GİL’ler geleneksel monofokal lenslerden daha pahalı olma eğilimindedir. Hastalar lens implantının türüne karar verirken mali yönü göz önünde bulundurmalıdır. Burada uzman doktor ile birlikte karar vermeli ve ona göre belirleme yapılmalıdır.

Adaptasyon Süresi Farklılık Gösterebilir

Beynin bu lenslerin çok odaklı yapısına uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Adaptasyon döneminde hastalar görme bozuklukları yaşayabilir, ancak bunlar genellikle zamanla azalır.

Herkes için Uygun Değildir

Trifokal GİL’ler herkes için uygun olmayabilir ve bu seçeneği seçmeden önce bireysel göz sağlığı, yaşam tarzı ve beklentiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Trifokal IOL’lere veya başka bir görme düzeltme seçeneğine karar vermeden önce, bireylerin göz sağlığı uzmanlarıyla kapsamlı bir görüşme yapmaları çok önemlidir. Lens seçimine karar vermek, kişi için en uygun olan seçeneği ve uygulamayı belirlemek uzman doktorların vereceği bir karardır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar