Katarakt Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanmak Gerekir mi?

Katarakt ameliyatı, katarakt hastalarının yeniden görüşünü kazanması adına olmazsa olmaz cerrahi işlemlerden birisidir. Cerrahi müdahaleyle beraber opaklaşmış ve özelliğini kaybetmiş olan göz merceğinin çıkarılması ve yerine yeniden görüşü kazandıracak olan yapay merceğin takılması sağlanır. Söz konusu mercek değişimi olunca, haliyle hastalarda merak uyandıran çok fazla kısım oluyor. Bunlardan birisi de Katarakt ameliyatından sonra gözlük kullanmak gerekir mi?” sorusu.

Operasyon öncesinde gözlük kullanın ya da kullanmayın bu sorunun cevabı belli. Hadi sizi daha fazla meraklandırmayalım ve sorunun cevabına geçelim.

Katarakt Sonrası Gözlük Kullanılır mı?

Burada durumu etkileyen, hastanın göz yapısı, ameliyat öncesindeki görme kusurları ve en çok da tercih edilen lensin özellikleridir. Tercih edilecek olan lenslerin ana unsur olarak gösterileceğini bir kez daha vurgulayalım.

Daha çok geçmiş yıllarda tercih edilen hastanın göz kusuruna çok dikkat edilmeden kullanılan monofokal yani tek odaklı lensler, hastanın ameliyat sonrasında da gözlük kullanması zorunluluğunu ortaya çıkarabiliyordu. Yine benzer bir örnek daha vermek gerekirse, astigmatı olan bir hasta için astigmatsız lens kullanımı da gözlük kullanım zorunluluğunu ortaya çıkartmakta.

Katarakt Ameliyatindan Sonra Gozluk Kullanmak Gerekir mi

Buna karşın yeni teknolojilerle geliştirilen çok odaklı yani multifokal lenslerin kullanımı, katarakt sonrasında gözlük kullanım zorunluluğunun da ortadan kaldırılmasını sağlamakta.

Tabii ki burada hastanın gözünün durumunun da etkisi olduğu unutulmamalıdır. Gözde ek olarak bulunan rahatsızlıklar ve farklı bozukluklar, ameliyat sonrasında da gözlük kullanımına neden olabilir.

En doğru adım, ameliyat öncesinde uzman bir doktora başvurmak olacaktır. Yapılacak olan göz muayenesiyle beraber gözünüz için en iyi olan mercek seçilir, göz kusurlarınıza karşı en ideal tedavi yöntemi belirlenir ve böylece ameliyat sonrası gözlük ihtimaliniz de en aza indirilmiş olur.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar